Tak niewiele trzeba, aby stworzyć przepyszne rogaliki. Hitowy przepis.

Ciasto, najczęściej drożdżowe, z dowolnym dodatkiem, na przykład dżemem lub czekoladą, zawinięte w rulonik i niemalże złączone rogami. Tak niewiele trzeba, aby stworzyć przepyszne rogaliki.

 

  • Przygotowanie:30 minut
  • Gotowanie:20 minut
  • Danie gotowe w:50 minut
  • Kalorie:220 kcal/ sztuka
  • Liczba porcji:24

GŁÓWNE SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • ½ kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • pół szklanki jogurtu (może być naturalny lub smakowy)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem o dowolnym smaku
  • nutella

 

Do tego lody waniliowe, dobra kawa i wymarzone popołudnie gotowe. Przyzwyczailiśmy się już do maślanych croissantów nafaszerowanych chemią ze sklepowych półek, tym samym zapominając o ciepłych rogalikach pieczonych przez nasze babcie. Posypane cukrem pudrem lub polane lukrem rozpływały się w ustach.
Warto odświeżyć to wspomnienie, tym bardziej że przepis na rogaliki jest bardzo prosty, a dodatkowo nadzienie zależy wyłącznie od naszych zachcianek.

 

Sposób przygotowania:
1. Margarynę z mąką posiekaj nożem, dodaj cukier i proszek do pieczenia, wbij jedno jajko, 2 żółtka, dołącz jogurt i zagnieć na gładkie ciasto
2. Rozwałkuj dość cienko i pokrój na kwadraty około 2×2 cm. Na każdy kwadracik nałóż porcję dżemu lub nutelli, zawiń w rogalik, zbliż do siebie końce
3. Rogaliki ułóż na blaszce, zachowując spore odstępy, posmaruj roztrzepanym żółtkiem z mlekiem
4. Piecz około 20 min w 200 stopniach
Podawaj jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

error: Content is protected !!