Kilka ziemniaków i trochę mięsa mielonego i ta pyszna zapiekanka ląduje na Twoim stole.
43 929
Wykorzystaj kilka ziemniaków, dołóż niewielką ilość mięsa mielonego, a stworzysz przepyszną i oryginalną zapiekankę.
Do czego wykorzystać ziemniaki i mięso mielone?
Jeśli posiadasz ziemniaki i mięso mielone, w bardzo prosty sposób przygotujesz pyszne i treściwe danie – zapiekankę ziemniaczaną. Chociaż składniki wydają się bardzo proste, to danie swoja oryginalnością zachwyci niejednego smakosza dań jednogarnkowych.
Jedyne czego potrzebujesz, aby przygotować tę potrawę, to wymienione składniki, trochę czasu i chęci do pracy. Najistotniejsze w w tej zapiekance jest przygotowanie pysznego farszu. Dobrze wyrobione mięso, doprawione ulubionymi przyprawami stanowi jego bazę. Jeszcze tylko czosnek i cebula, i można zabrać się do formowania niewielkich kuleczek, które będziemy przekładać ziemniakami. Do pracy!
Składniki:
-
600 gram ziemniaków
-
550 gram mielonego z wieprzowiny
-
3 pomidory
-
120 gram sera mozzarella lub suluguni
-
1 średniej wielkości cebula
-
1-3 ząbki czosnku
-
1/2 łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki ziół włoskich
-
1 łyżeczka mielonej papryki
-
mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Obierz cebulę i czosnek. Przygotowane warzywa drobno posiekaj.
Przełóż mięso mielone do miski, dodaj przygotowane wcześniej cebulę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem, ziołami włoskimi oraz mieloną papryką. Dobrze zagnieć mięso, aby smaki połączyły się. Następnie uformuje niewielki kulki mięsne.

Ziemniaki cienko obierz, a następnie pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Przekładaj do miski z zimną wodą, aby nie zmieniły koloru.

Przygotuj okrągłe naczynie żaroodporne. Ziemniaki i mięsne kulki układaj na przemian.

Z pomidorów przygotuj sos. Zmiksuj dokładnie w blenderze aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie polej sosem pomidorowym przygotowaną potrawę.

