Pyszne placuszki z kapusty, które zachwalają moi znajomi. Zawsze znikają szybko ze stołu.
10 460
Zdecydowanie uwielbiam kapustę i dlatego właśnie pragnę dziś polecić Ci ekspresowy przepis na placki z tym, jakże bogatym w wartości odżywcze, warzywem. Przygotowanie ich nie jest zbytnio czasochłonne, ponieważ zajmuje jedynie 15 minut, a gwarantuję, że placuszki znikną jeszcze szybciej, ponieważ są przepyszne!
Placki z kapustą fantastycznie sprawdzą się również jako opcja śniadaniowa. Osoby, które dbają o figurę docenią zapewne fakt, iż danie to nie jest wysokokaloryczne – co już samo w sobie jest dużą zachętą. Składniki potrzebne do jego przygotowania natomiast nie nadwyrężą zanadto naszego portfela, a to w połączeniu z dietetycznymi walorami, stanowi dodatkowy atut przepisu. Więc jak tu się nie skusić i nie wypróbować tej intrygującej propozycji?!
SKŁADNIKI
-
400 g kapusty
-
200 ml kefiru
-
3 – 4 łyżki mąki
-
jajko
-
cebula
-
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki oleju do smażenia
-
sól oraz pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Przy pomocy noża kuchennego pokrój lub posiekaj połowę kapusty, dzięki czemu powinieneś otrzymać 400 g rozdrobnionego warzywa
Przełóż tak przygotowaną kapustę do odpowiednio pojemnej miski
Cebulę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, dołóż ją do kapusty i razem wymieszaj. Następnie dodaj do tego kefir, jajko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wszystko razem wymieszaj do uzyskania masy przypominającej konsystencją gęstą śmietanę.
Do powstałej masy dodaj sól oraz pieprz i znów dokładnie przemieszaj. Otrzymane ciasto pozostaw na 7 minut.
Na patelni rozgrzej olej, a następnie łyżką stołową porozkładaj na niej wcześniej przygotowane ciasto, formując placki na kształt tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Uformowane placuszki smaż po obu stronach, aż do otrzymania złocistego koloru.
Na talerzu rozłóż ręcznik papierowy, a następnie wyłóż na nim gotowe placki, odsączając je tym samym z nadmiaru tłuszczu.
Proponowane danie wspaniale smakuje podawane zarówno z różnymi sosami jak też i z kwaśną śmietaną – wybór dodatków zależy wyłącznie od Ciebie i Twoich upodobań.Smacznego!