Pyszne rozgrzewające zupy – Idealne na chłodne i ponure dni. Pokochasz je.

Niewielu może pochwalić się przestrzeganiem zasad zdrowego odżywiania w zimne, ponure dni. Dlatego zachęcamy do odpowiedniego przygotowania układu pokarmowego na nadchodzące obciążenia, po prostu ogrzej się i zafunduj sobie pyszne domowe zupy!

O tej porze szczególnie pragniemy ciepła, opieki i czegoś smacznego. Najlepszym sposobem na uzyskanie wszystkiego naraz jest zrobienie zupy. Lekka zupa domowa jest idealna, gdy musisz dać żołądkowi kilka dni odpoczynku i poradzić sobie z konsekwencjami przejadania się.

Domowe zupy na każdy dzień

Przedstawiamy 3 przepisy na domowe zupy instant, których po prostu grzechem jest nie spróbować.

 

Czeska zupa czosnkowa.

Zarówno dorosłym, jak i dzieciom spodoba się zimna zupa czosnkowa – jest tak pachnąca i zdrowa.
SKŁADNIKI
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 500 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • koperek zielony do smaku
  • kminek, pieprz, sól do smaku
GOTOWANIE
1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
2. Pokrój jedną część czosnku (5 ząbków) na plasterki.
3. Wysusz kminek w rozgrzanym suchym rondlu.
4. Dodaj masło, pokrojony czosnek i ziemniaki do kminku.
5. Lekko usmaż wszystko i wlej bulion.
6. Doprowadzić do wrzenia i gotuj aż ziemniaki się ugotują.
7. Przeciśnij pozostały czosnek przez prasę czosnkową i dodaj do zupy.
8. Weź trochę płynu i wymieszaj z surowym jajkiem.
9. Wlej to do zupy, dodaj sól, pieprz i zagotuj.
10. Zdejmij z ognia. Przed podaniem posyp zupę posiekanym koperkiem. Smacznego!

 

Zupa Warzywno-Fasolowa

SKŁADNIKI
  • 200 g kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 100 g gotowanej fasoli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek pora o długości 3-4 cm
  • pietruszka i sól do smaku
GOTOWANIE
1. Pokrój marchewkę w paski, a cebulę w pół-pierścienie. Smaż marchewkę, cebulę i por na oleju.
2. Podziel kalafior na kwiatostany, obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Włóż do wrzącej wody.
3. Dodaj marchewkę z cebulą i gotuj przez 15–20 minut.
4. Dodaj fasolę do garnka (możesz wziąć konserwową białą, ale tylko bez sosu) i gotuj przez kolejne 5 minut. Podczas serwowania posyp zupę ziołami.
Smacznego!

 

Zupa z zielonego groszku i mięty

Na pewno ugotowałeś zupę ze świeżego lub mrożonego zielonego groszku. Co z nutami mięty? Spróbuj!
SKŁADNIKI
  • 1,5 l wody
  • 250 g mrożonego groszku
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 100 ml śmietany
  • kilka gałązek mięty
  • sól do smaku
GOTOWANIE
1. Zagotuj wodę, włóż do niej ziemniaki, pokrojone w małe kostki, gotuj przez 10 minut.
2. Roztop masło na patelni, usmaż cebulę na złoty kolor.
3. Połącz groszek, ziemniaki i cebulę. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
4. Posól zupę do smaku.
5. Wlej śmietanę, dodaj posiekany czosnek, drobno posiekane liście mięty, zagotuj zupę, zdejmij z ognia.
6. Zupa groszkowa z miętą jest gotowa. Smacznego!

 

Gotowanie tych zup zajmuje bardzo mało czasu. Zupy te doskonale zaspokajają głód, i pozostawiają uczucie lekkości. Pozwól sobie i swoim bliskim na kolejne kulinarne arcydzieło!

error: Content is protected !!