Zrazy „inaczej” – Takich zrazów Twoi goście jeszcze nie jedli.

Zrazy… danie powszechnie znane i lubiane. Mimo wszystko, warto poświęcić im nieco więcej uwagi i być może nauczyć się czegoś nowego.

Prezentujemy jeden z wielu pomysłów na danie idealne.
PODSTAWOWE SKŁADNIKI MIĘSNE
  • 500 g mięsa mielonego zmieszanego z wieprzowiną i wołowiną
  • 2 kromki białego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i czarny pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu
SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Wymieszaj zmielone składniki, dodaj wodę.
2. Dokładnie wymieszaj z mięsem mielonym, włóż do lodówki na 1 godzinę.
3. Pokrój cebulę w duże półpierścienie.
4. Sól, pieprz cebulę, marynuj w occie i pozostaw na 1 godzinę.
5. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż w niej cebulę, aż zmieni kolor na złoty.
6. Lekko ubij jajka, dodaj przyprawy, śmietanę i mąkę.

7. Dodaj proszek do pieczenia do powstałej mieszanki i wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
8. Z mięsa mielonego uformuj 8 kotlecików, wkładając do każdego nadzienie.

9. Zanurz Zrazy w cieście.

10. Smażyć na średnim ogniu, cały czas obracając. Smacznego!

 

Zrazy podajemy najczęściej z puree ziemniaczanym lub ryżem, ale również ze świeżymi lub marynowanymi warzywami. Warto podzielić się tym z innymi!

error: Content is protected !!