Szybkie gołąbki z kaszą – Już nigdy nie zrobisz ich w tradycyjny sposób.

Przygotowanie tych szybkich gołąbków jest niezwykle łatwe! Potrzebne jest tylko mięso mielone, kasza i kapusta. Można je przygotować zarówno w piekarniku jak również na patelni. A więc zabierzmy się do pracy!
SKŁADNIKI
  • 500 g mielonego mięsa
  • 400 g kapusty
  • 60 g kaszy
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i papryka do smaku
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw musisz ugotować kaszę na pół miękko. Możesz użyć kaszy błyskawicznej, będzie znacznie szybciej i łatwiej.
Najlepsza będzie kasza gotowana ok 15 minut.

2. Podczas gdy kasza się gotuje, możesz przygotować wszystkie pozostałe składniki. Zacznij od kapusty. Pokrój ją bardzo drobno, dodaj trochę soli.

3. Dodaj mielone mięso do kapusty, a także drobno posiekaną cebulę. Dobrze wymieszaj i dodaj ugotowaną kaszę, jajko, sól, pieprz i paprykę.

4. Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj niewielkie kotleciki.

5. Poukładaj je na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Powinny być ułożone w pewnej odległości od siebie.

6. Czas na sos. Aby go zrobić, wymieszaj 200 g kwaśnej śmietany z koncentratem pomidorowym, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

 

7. Dokładnie wymieszaj, dodaj 200 ml gorącej posolonej wody.

 

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż do niego blaszkę z głąbkami i przykryj folią.

9. Piecz przez pół godziny pod folią, a następnie kolejne 20 minut bez folii.

Jeśli naprawdę kochasz gołąbki, z pewnością zainteresuje Cię ta wersja. Wykonasz je szybko, a smak nie różni się od tradycyjny gołąbków, ba może nawet jest lepszy…

error: Content is protected !!