Prosta i zdrowa zapiekanka z mielonym mięsem i bakłażanem w roli głównej, to świetny pomysł na obfity rodzinny obiad. Z pewnością będzie godną alternatywą dla smażonych kotletów.
![]()
![]()
Danie jest szybkie w wykonaniu, syte i do tego pięknie wygląda na stole.
Bakłażan z klopsikami

SKŁADNIKI
- 
2-4 Bakłażany
 - 
10 pomidorków cherry
 - 
3 łyżki oleju słonecznikowego
 
SKŁADNIKI NA KLOPSIKI
- 
300 g mięsa mielonego
 - 
1 cebula
 - 
2 ząbki czosnku
 - 
1 jajko
 - 
1 łyżka bułki tartej
 - 
sól i pieprz do smaku
 - 
pęczek pietruszki
 
SKŁADNIKI SOSU
- 
2–4 pomidory
 - 
4 ząbki czosnku
 - 
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
 - 
dowolne zioła
 - 
szczypta cukru
 
PRZYGOTOWANIE
1. Przekrój każdego bakłażana wzdłuż na pół. Ułóż je na blaszce do pieczenia, uprzednio pokrytej papierem do pieczenia.
2. Skrop bakłażana olejem, posyp solą i pieprzem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20 minut.
3. Podczas gdy bakłażan się piecze, przygotuj sos. Zblenduj pomidory na gładką masę i gotuj przez pół godziny. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i zioła, sól, pieprz, szczyptę cukru. Wszystko zagotuj.
4. Do mięsa mielonego dodaj jajka, czosnek, cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Posól i popieprz.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj małe klopsiki.
6. Podsmaż klopsiki na oleju i odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
7. Wydrąż środek bakłażana łyżką, aby zrobić miejsce na klopsiki i sos.
8. Gotowe, napełnione łódeczki bakłażana przełóż do naczynia żaroodpornego polej sosem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez 20 minut.
9. Udekoruj łódeczki zieleniną i pomidorkami cherry.
Smacznego!
Zapiekanka „Tęcza warzyw”

SKŁADNIKI
- 
250 g ryżu
 - 
500 g mielonego mięsa kurczaka
 - 
2 jajka
 - 
1 cebula
 - 
1 cukinia
 - 
3 papryki (różne kolory)
 - 
1 bakłażan
 - 
1 marchewka
 - 
100 ml śmietany
 - 
150 g sera feta
 - 
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
 - 
3 łyżki. twardy ser
 - 
sól, pieprz
 - 
oliwa z oliwek do smarowania
 
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj ryż na pół miękko i ostudź go.
2. Do mięsa mielonego dodaj ryż, 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i cebulę, tarty ser, ser feta oraz sól i pieprz.
3. Przełóż całość do formy o średnicy ok. 30 centymetrów, nasmarowanej olejem.
4. Pokrój marchewki w cienkie paski i blanszuj przez 1-2 minut.
5. Pokrój cukinię, bakłażana i paprykę w paski. Poukładaj warzywa na mięsie w tęczowych pierścieniach, wciskając je w mięso na całej powierzchni.
6. Połącz oliwę z oliwek, czosnek i trochę soli. Polej warzywa przygotowaną mieszanką.
7. Wymieszaj śmietanę z jajkiem i wlej łyżką do przestrzeni między warzywami.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.
9. Po ostygnięciu, zapiekankę pokrój na porcje.
10. Zapiekanka z mielonym mięsem i warzywami jest gotowa.
Smacznego!
Mięsne nadziewane kieszonki

SKŁADNIKI
- 
600 g mięsa mielonego
 - 
300 g pieczarek
 - 
100 g boczku
 - 
2 cebule
 - 
1 pomidor
 - 
100 g plasterków sera
 - 
80 g przyprawy do grilla
 - 
2 łyżki bułki tartej
 - 
2 łyżki oleju
 - 
papryka słodka mielona
 - 
sól i pieprz do smaku
 - 
sos barbecue
 
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój cebulę na pół piórka, a pieczarki na plastry.
2. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę. Gdy zmięknie, dodaj pieczarki. Posól, popieprz i podsmaż jeszcze chwilkę, aby cały sos nie odparował.
3. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
4. Do mielonego mięsa dodaj bułkę tartą, przyprawę do grilla i paprykę. Dokładnie wymieszaj.
5. Z mięsa uformuj klopsika, utwórz z nich kieszonkę, a wokół owiń dwa plastry boczku.

6. Do kieszonek wlej łyżeczkę sosu barbecue i wypełnij pieczarkami z cebulką.
7. Pokrój pomidory w plastry i ułóż na wierzchu kieszonek, a na koniec plasterek sera. Gotowe kieszonki ułóż na blaszkę do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.

8. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

			
				
