Prosta i zdrowa zapiekanka z mielonym mięsem i bakłażanem w roli głównej, to świetny pomysł na obfity rodzinny obiad. Z pewnością będzie godną alternatywą dla smażonych kotletów.
Danie jest szybkie w wykonaniu, syte i do tego pięknie wygląda na stole.
Bakłażan z klopsikami
SKŁADNIKI
-
2-4 Bakłażany
-
10 pomidorków cherry
-
3 łyżki oleju słonecznikowego
SKŁADNIKI NA KLOPSIKI
-
300 g mięsa mielonego
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
1 łyżka bułki tartej
-
sól i pieprz do smaku
-
pęczek pietruszki
SKŁADNIKI SOSU
-
2–4 pomidory
-
4 ząbki czosnku
-
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
-
dowolne zioła
-
szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE
1. Przekrój każdego bakłażana wzdłuż na pół. Ułóż je na blaszce do pieczenia, uprzednio pokrytej papierem do pieczenia.
2. Skrop bakłażana olejem, posyp solą i pieprzem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 20 minut.
3. Podczas gdy bakłażan się piecze, przygotuj sos. Zblenduj pomidory na gładką masę i gotuj przez pół godziny. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i zioła, sól, pieprz, szczyptę cukru. Wszystko zagotuj.
4. Do mięsa mielonego dodaj jajka, czosnek, cebulę, pietruszkę i bułkę tartą. Posól i popieprz.
5. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj małe klopsiki.
6. Podsmaż klopsiki na oleju i odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
7. Wydrąż środek bakłażana łyżką, aby zrobić miejsce na klopsiki i sos.
8. Gotowe, napełnione łódeczki bakłażana przełóż do naczynia żaroodpornego polej sosem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni przez 20 minut.
9. Udekoruj łódeczki zieleniną i pomidorkami cherry.
Smacznego!
Zapiekanka „Tęcza warzyw”
SKŁADNIKI
-
250 g ryżu
-
500 g mielonego mięsa kurczaka
-
2 jajka
-
1 cebula
-
1 cukinia
-
3 papryki (różne kolory)
-
1 bakłażan
-
1 marchewka
-
100 ml śmietany
-
150 g sera feta
-
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
-
3 łyżki. twardy ser
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek do smarowania
PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj ryż na pół miękko i ostudź go.
2. Do mięsa mielonego dodaj ryż, 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i cebulę, tarty ser, ser feta oraz sól i pieprz.
3. Przełóż całość do formy o średnicy ok. 30 centymetrów, nasmarowanej olejem.
4. Pokrój marchewki w cienkie paski i blanszuj przez 1-2 minut.
5. Pokrój cukinię, bakłażana i paprykę w paski. Poukładaj warzywa na mięsie w tęczowych pierścieniach, wciskając je w mięso na całej powierzchni.
6. Połącz oliwę z oliwek, czosnek i trochę soli. Polej warzywa przygotowaną mieszanką.
7. Wymieszaj śmietanę z jajkiem i wlej łyżką do przestrzeni między warzywami.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.
9. Po ostygnięciu, zapiekankę pokrój na porcje.
10. Zapiekanka z mielonym mięsem i warzywami jest gotowa.
Smacznego!
Mięsne nadziewane kieszonki
SKŁADNIKI
-
600 g mięsa mielonego
-
300 g pieczarek
-
100 g boczku
-
2 cebule
-
1 pomidor
-
100 g plasterków sera
-
80 g przyprawy do grilla
-
2 łyżki bułki tartej
-
2 łyżki oleju
-
papryka słodka mielona
-
sól i pieprz do smaku
-
sos barbecue
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój cebulę na pół piórka, a pieczarki na plastry.
2. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę. Gdy zmięknie, dodaj pieczarki. Posól, popieprz i podsmaż jeszcze chwilkę, aby cały sos nie odparował.
3. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
4. Do mielonego mięsa dodaj bułkę tartą, przyprawę do grilla i paprykę. Dokładnie wymieszaj.
5. Z mięsa uformuj klopsika, utwórz z nich kieszonkę, a wokół owiń dwa plastry boczku.
6. Do kieszonek wlej łyżeczkę sosu barbecue i wypełnij pieczarkami z cebulką.
7. Pokrój pomidory w plastry i ułóż na wierzchu kieszonek, a na koniec plasterek sera. Gotowe kieszonki ułóż na blaszkę do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.
8. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.