Risotto z kapustą – Dostałam ten przepis od babci. To połączenie cię zaskoczy.

To kolejna propozycja na pyszne i sycące danie ala risotto. Świetnie nadaje się jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięs. Lekkie i kremowe, może być łagodne lub na ostro. Zdecyduj sama!

 

SKŁADNIKI
  • 700–800 g kapusty (mała główka kapusty)
  • 130 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki stołowej wody
  • sól, przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Umyj i obierz marchewkę. Pokrój ją w plasterki lub zetrzyj na tarce. Ilość marchewki dostosuj do swoich upodobań- ja zwykle używam jednej dużej. Potem pokrój cebulę w duże kostki.

2. Podsmaż cebulę i marchewkę na nie wielkiej ilości oleju i średnim ogniu.

3. Umyj główkę kapusty pod bieżącą wodą. Na desce do krojenia posiekaj kapustę ostrym nożem, a następnie dodaj do marchewki i cebuli smażących się na patelni.

4. Dolej szklankę wody, przykryj pokrywką i duś przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.
kapusta z ryżem

5. Dokładnie opłucz ryż w ciepłej wodzie i dodaj do warzyw. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Duś na średnim ogniu przez 20–25 minut, aż ryż będzie miękki. Czas gotowania zależy od odmiany ryżu.

6. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj sól i przyprawy (np. czarnego pieprzu, natkę pietruszki, zmielonej kolendry, chili).

7. To wszystko, pyszne i syte risotto z kapustą gotowe.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!