Makrela w Słoiku z Warzywami – Zaskakuj pyszną rybką kiedy chcesz.

Jeśli nie masz czasu, energii i chęci na stanie przy patelni, użyj starego i niezawodnego sposobu: upiecz makrele w słoiku w piekarniku . Ryba jest soczysta i delikatna, smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ten sposób ma jeszcze jeden plus. Szkło jest przyjazne dla środowiska i nie emituje toksycznych substancji w wysokich temperaturach. Ponieważ makrela jest bardzo tłustą rybą, nie trzeba dodawać oleju do słoików. Ilość soku wydzielanego przez rybę wystarczy, aby mięso stało się soczyste i łatwo oddzieliło się od ości. Nawiasem mówiąc, w podobny sposób możesz przygotować kurczaka w słoiku we własnym sosie.

Aby zapobiec pęknięciu słoika, zawsze wkładaj go do zimnego piekarnika , a następnie nagrzej piekarnik. Sam słoik powinien być suchy, bez zadrapań i uszczerbków. A po wyjęciu z piekarnika ważne jest, aby gorący słoik nie zetknął się z mokrymi przedmiotami. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 2 makrele średniej wielkości
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • przyprawy, sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wypatrosz rybę, odetnij głowę, ogon i dobrze umyj pod bieżącą wodą. Odsącz wodę ręcznikiem papierowym i pokrój na dzwonki.

2. Aby pozbyć się specyficznego rybiego zapachu, marynuj rybę w niewielkiej ilości soku z cytryny na pół godziny przed pieczeniem. Do słoika dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
3. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach a cebulę na pióra.

4. Włóż warzywa i ryby w słoiku warstwami. Posyp każdą warstwę solą i przyprawami.
5. Zakręć słoiki metalową pokrywką. Włóż do zimnego piekarnika, a następnie włącz go i piecz makrele przez co najmniej godzinę w temperaturze 180 stopni.

6. Podawaj delikatne ryby we własnym sosie z warzywami z dowolną przystawką.

Smacznego!

error: Content is protected !!