Twarogowe placuszki – Moje dzieci są pierwsze przy stole.

Te pyszne twarogowe placuszki są złote, chrupiące i doskonałe zarówno na ciepło i na zimno. Piękne i pachnące – przyciągną do stołu nawet największe niejadki…

 

SKŁADNIKI
  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g mąki
  • cukier puder
  • olej

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Chociaż przepis zawiera 3 łyżki cukru, możesz użyć go według własnych upodobań.

2. Dodaj mąkę ostrożnie. Jeśli zauważysz, że ciasto wychodzi zbyt płynnie – stopniowo zwiększaj porcję mąki. Spójność ciasta w znacznym stopniu zależy od wilgotności twarogu, dlatego zaleca się przesuszenie twarogu.

 

3. Po ugnieceniu ciasta w misce, wyłóż je na blat. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie.

4. Teraz pokrój ciasto na kilka kawałków. Zroluj każdą część na grubość dwóch palców. Pokrój zrolowane ciasto na kawałki o długości 8-10 centymetrów.

 

5. Teraz nadaj ciastu wyjątkowy kształt. Weź dwa widelce, zanurzyć je w mące i delikatnie naciskaj po obu stronach każdego kawałka, nadając im lekko trójkątny kształt. Rowki pozostaną, a po upieczeniu placuszki staną się szczególnie chrupiące.

6. Rozgrzej patelnię i usmaż każdy placuszek z trzech stron na złoty kolor.

 

7. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Posyp cukrem pudrem i podawaj na gorąco.

Smacznego!

error: Content is protected !!