Smażona Wątróbka Drobiowa – Miękka, idealnie wysmażona. Po prostu pyszna.

Wątróbka drobiowa nie jest drogim produktem, często zalecanym osobom z niedoborem żelaza lub osłabionym układem odpornościowym.

Zawiera witaminy z grupy B, a także C, A, E i PP. Jest też bogata w fosfor, potas, magnez, wapń, sód, selen i cynk. Niska zawartość kalorii (tylko 138 kalorii na 100 g produktu) sprawia, że ​​wątróbka drobiowa jest naprawdę dietetycznym i pożądanym produktem dla każdego.

 

 

SKŁADNIKI
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżki stołowej wody
  • sól, pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Dokładnie umyj i oczyść wątróbkę. Pokrój na dowolnej wielkości kawałki.

2. Pokrój cebulę w piórka lub pół piórka.
3. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj jabłko. Dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Rozcieńcz wodą, posól i popieprz do smaku.
4. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmaż cebulę, aż się zeszkli.

5. Następnie smaż wątróbkę, aż przestanie puszczać sok.
6. Do usmażonej wątróbki wrzuć cebulkę i duś przez około 3-4 minuty. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Wątróbka jest gotowa. Podawaj samą lub z tłuczonymi ziemniakami lub makaronem i ulubioną surówką.

Smacznego!

error: Content is protected !!