„Napoleonek” z Tortilli – Nie przestaniesz jeść po pierwszym kawałku.

Tradycyjne Napoleonki są ulubionym ciastkiem dla wielu z nas. Jego klasyczny przepis znany jest nam od 1850 roku. I nic dziwnego, bo jak można się oprzeć tak delikatnym i wyjątkowym smakom z dzieciństwa. Jednak pieczenie tradycyjnego „Napoleonka” jest dość długie i męczące, ponieważ oprócz kremu, trzeba również przygotować ciasto francuskie.

Z tym kłopotem poradzimy sobie dzisiaj z pomocą gotowych tortilli wraps. Znacznie skrócisz czas przygotowania i z wielką przyjemnością zasiądziesz do stołu. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 10 tortilli wraps
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 50 g masła
  • skrobia

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Aby zrobić pyszny krem do „Napoleonka” wymieszaj: mleko, cukier, jajka, skrobię i mąkę. Ubij składniki za pomocą trzepaczki lub miksera na gładką masę.

2. Na małym ogniu zagotuj przygotowaną wcześniej masę, aż zgęstnieje.

3. Następnie schłodź do temperatury pokojowej i wymieszaj z masłem.
4. Na suchej patelni wysusz tortille, układaj warstwami na przemian z kremem.

 

5. Wskazane jest schłodzenie ciasta w lodówce przez całą noc, będzie wtedy odpowiednio wilgotne i delikatne.

6. Gotowego „Napoleonka” można ozdobić jagodami i posypać cukrem pudrem.

 

7. Pyszny, delikatny i kremowy „Napoleonek” jest gotowy.

Smacznego!

error: Content is protected !!