Drożdżowe Kostki z Dżemem – Nie zatrzymasz się na jednej porcji.

Pyszne i niezwykłe ciasto z dżemem, które zasługuje na miano najlepszego! Wygląda efektownie i smakuje wyjątkowo. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki
  • 100 ml jogurtu
  • 160 ml mleka
  • 130 g masła (50 g na ciasto i 80 g do smarowanie warstw)
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • mak i dżem do przekładania ciasta
  • forma do pieczenia o średnicy 25 cm

 

PRZYGOTOWANIE
1. Lekko podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu, niech pracuje.
2. Wsyp trochę mąki, soli i cukru do miski, wbij jajko, wlej roztopione masło, ciepły jogurt i drożdże.
3. Stopniowo wsypuj pozostałą mąkę, zagniataj miękkie i elastyczne ciasto.

4. Umieść ciasto w ciepłym miejscu, aż do zwiększenia swojej objętości 2 razy.
5. Podziel ciasto na 6 równych części.

6. Rozwałkuj wszystkie części na placki o średnicy około 30 cm.
7. Posmaruj każdy stopionym masłem. Połóż na nim kolejny i posmaruj dżemem (ja posypałam jeszcze makiem). Każdą warstwę smaruj masłem i dżemem na przemian. Nie smaruj niczym ostatniej warstwy.

8. Poukładaj wszystkie ciasta warstwami i pozostaw na 15-20 minut. Następnie rozwałkuj wszystkie ułożone warstwami ciasta do grubości 1 cm.
9. Pokrój je w paski o szerokości 2 cm, a następnie w małe kostki.

10. Nasmaruj formę olejem.
11. Rozłóż na niej najpierw boczne pokrojone kostki o nieregularnym kształcie, a następnie wszystkie pozostałe.

12. Przykryj formę folią i umieść w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
13. Posmaruj powierzchnię roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posyp sezamem.
14. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30–40 minut. Kontroluj gotowość wykałaczką.

15. Francuskie kostki z dżemem gotowe.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!