Kotleciki z Kapusty – Oryginalne wydanie kotleta, niesamowity smak.
4 663
Kotlety z kapusty są również idealną propozycją dla wegetarian. Można je podawać jako samodzielne danie z pysznym pomidorowym sosem lub jako dodatek do kaszy, ryżu lub ziemniaków. Są przygotowywane w prosty i szybki sposób, a ich smak zaskoczy nie jedno podniebienie. Do dzieła!
SKŁADNIKI
1 kg kapusty
1 cebula
100 g kaszy manny
100 g mąki
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
2 łyżki bułki tartej
pieprz do smaku
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Zagotuj wodę w garnku, kapustę pokrój na 4 części. Młoda kapusta będzie smaczniejsza, ale z powodzeniem możesz użyć również zwykłej białej.
2. Posól wodę w garnku i gotuj kapustę przez 10 minut.
3. Odsącz kapustę z nadmiaru wody i zmiel w maszynce do mięsa lub z pomocą blendera.
4. Umyj i posiekaj pęczek koperku, cebulę i czosnek.
5. Dodaj koperek, cebulę i czosnek do kapusty. Posyp pieprzem i solą do smaku i dobrze wymieszaj.
6. Następnie dodaj mąkę i kaszę mannę, dokładnie wymieszaj. Mąkę i kaszę mannę dodawaj stopniowo, aby nie były zbytnio zbite. Jeśli tak się stanie, możesz dolać trochę bulionu kapuścianego. Odstaw na 10 minut, aby kasza manna spęczniała i rozmiękła
7. Z przygotowanej masy uformuj małe kotlety i obtocz je w bułce tartej.
8. Smaż kotlety z kapusty na rozgrzanym oleju po obu stronach, do uzyskania złotego koloru.