Domowy Hummus – Lekki, puszysty i niezwykle zdrowy.

Jest doskonałym źródłem białka, zmniejsza apetyt, normalizuje poziom cukru we krwi. Ponadto badania wykazały, że ciecierzyca, podstawa hummusa, znacznie zmniejsza ryzyko raka. Tak więc jest idealną przekąską na wieczór. Zawiera składniki, które pomagają się zrelaksować i zasnąć. Hummus jest wytwarzany z gotowanej ciecierzycy, która ma słodki orzechowy smak i jest doskonałym dodatkiem do większości sałatek.

 

Oto 3 najlepsze propozycje na Hummus.

 

Klasyczny hummus

SKŁADNIKI
  • 1,5 łyżki stołowej umytej i osuszonej ciecierzycy w puszce
  • 1/4 szklanki pasty sezamowej
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj ciecierzycę z czosnkiem, kminkiem i solą i zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj sok z cytryny i wodę.
2. Następnie dodaj pastę sezamową i oliwę z oliwek, wymieszaj.
3. Pozostaw gotowy hummus na 30 minut. Możesz dodatkowo udekorować oliwą z oliwek, całą ciecierzycą, ziarnami sezamu lub ziołami. Smacznego!

 

Guacamole Hummus

SKŁADNIKI
  • pół dużego dojrzałego awokado
  • 450 g ciecierzycy w puszce
  • 1/3 szklanki pasty sezamowej
  • 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion kminku
  • 1 łyżka liści kolendry z łodygami
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść pestek dyni

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rozgnieć i wymieszaj awokado, ciecierzycę, pastę sezamową, sok z limonki, czosnek, sól, pieprz, kminek i kolendrę w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Podczas blendowania stopniowo dodawaj oliwę z oliwek. Hummus powinien być bardzo lekki i kremowy.
2. Pestki dyni upraż w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.
3. Przełóż hummus do miseczki, odstaw na 30 minut. Potem udekoruj oliwą z oliwek i ziołami. Smacznego!

 

 

Pieczony Hummus Buraczany

SKŁADNIKI
  • 2 średnie buraki
  • 450 g ciecierzycy w puszce
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem. Włóż tam buraki i polej je 1 łyżką oliwy z oliwek. Piecz przez 45-60 minut, aż będą miękkie.
2. Schłodzone buraki pokrój na kawałki.
3. Zblenduj ciecierzycę, buraki, ser, czosnek, 2 łyżki oliwy z oliwek, skórkę z cytryny, sok z cytryny, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz na gładką masę.
4. Pozostaw hummus na 30 minut. Podawaj z tortillą, frytkami lub grzankami. Smacznego!

 

 

W zależności od produktu dodanego do humusu może on przyjmować różne smaki. Wśród popularnych są również takie dodatki jak: palona czerwona papryka, czosnek, cebula, pieczone pomidory, prażone orzeszki piniowe, dynia puree, ser feta, kakao. Spróbuj i przekonaj się sama!

error: Content is protected !!