Makaronowe Nadziewane Bułeczki – Na jednej się nie zatrzymasz.

Jeśli brakuje ci pomysłów na to, co przygotować na śniadanie, a tradycyjne pieczywo już się domownikom znudziło, mamy idealny pomysł na lekkie i ciekawe danie. Makaronowe nadziewane bułeczki mogą być podane na ciepło, ale z pewnością zimne znikną równie szybko. Jeśli dręczy Cię pytanie, co dobrego przygotować dla rodziny na śniadanie, ten problem masz już z głowy. Oto uniwersalne danie dla całej rodziny, przygotowywane w ciągu kilku minut. Do dzieła!

Pamiętaj, że mokrymi rękoma łatwiej uformujesz makaronowe ciasto. Pomocna będzie więc zwykła woda lub olej. Makaron nie będzie przylegał do dłoni i z łatwością uformujesz pożądany kształt.

 

SKŁADNIKI
  • 250 g dowolnego makaronu
  • 1 jajko
  • 30 g startego sera
  • 30 g drobno pokrojonej szynki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
1. Ugotuj makaron do miękkości, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Przecedź, ostudź i rozdrobnij blenderem.

2. Dodaj jajko, przyprawy i łyżkę nasion sezamu. Dobrze wymieszaj.

3. Uformuj z ciasta płaskie placki i połóż na nich tarty ser i szynkę. Będą naszym nadzieniem.

4. Połącz krawędzie i nadaj kształt podłużnych bułek. Posyp pozostałymi nasionami sezamu.

 

5. Smaż bułeczki na rozgrzanej patelni na średnim ogniu. W razie potrzeby dolewaj odrobinę oleju.

Smacznego!

error: Content is protected !!