Domowe Biszkopciki – Moje dzieci moczą je w mleku i zajadają.

Te biszkopciki mają wiele nazw, jednak nie to jest w nich najważniejsze. Mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Idealne są do słynnego deseru tiramisu, jako podstawa ciast i tortów, pyszne są również same do filiżanki aromatycznej herbaty lub orzeźwiającej kawy latte. Mają również najważniejsze właściwości. Nasze najmniejsze pociechy, które dopiero przyzwyczajają się do stałych pokarmów, również pokochają ich smak. Wystarczy lekko zwilżyć biszkopciki w mleku, a natychmiast stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Doskonale wchłaniają wszelkie syropy i kremy. Wymieszane z musem jabłkowym i startą marchewką stają się ich ulubionym deserem.

 

 

Przygotowanie i pieczenie biszkopcików jest bardzo łatwe. Szybko i prosto podasz pociechom „coś słodkiego” w mgnieniu oka. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 40 g mąki
  • 15 g skrobi
  • szczypta soli
  • cukier puder

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. W wygodnej misce wymieszaj jajka, cukier i szczyptę soli. Mikserem wymieszaj składniki na wysokich obrotach.

2. Przesiej mąkę i skrobię w częściach, dodaj do ubitych jaj. Delikatnie wymieszaj ciasto silikonową łopatką od dołu do góry, aby uzyskać jednorodną konsystencję. Masa biszkoptowa powinna być puszysta i lekka.

3. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Napełnij rękaw cukierniczy ciastem i uformuj ciasteczka o długości 10-12 centymetrów. Posyp dokładnie wszystkie biszkopciki cukrem pudrem dwukrotnie.

4. Piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Ciasteczka powinny być lekko brązowe. Możesz zostawić ciasteczka w temperaturze pokojowej do wystygnięcia na całą noc.

5. Domowe biszkopciki gotowe. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez około tydzień.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!