Z gotowych tortilli można wyczarować wiele potraw. Najwspanialsze jest jednak to, że możesz je wypełnić dowolnym, ulubionym farszem i zawsze będą pyszne! W tych prezentowanych niżej, zakochasz się od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
-
550 g mielonej wołowiny
-
10 gotowych tortilli wraps
-
200 g cebuli
-
1 kwaśne jabłko
-
2 kiszone lub konserwowe ogórki
-
100 g korzenia selera
-
korzeń pietruszki
-
50 ml oleju
-
100 ml wytrawnego czerwonego wina
-
190 ml mleka
-
120 ml kwaśnej śmietany
-
1 jajko
-
sól, cukier, przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Najpierw pokrój cebulę w średnią kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem, podsmaż ją na średnim ogniu.
2. Tymczasem zetrzyj na tarce o dużych oczkach seler i pietruszkę.
3. Obierz kwaśne jabłko i pokrój je w małe kosteczki. Razem z selerem i pietruszką, wrzuć na patelnię do cebuli i smaż mieszając, przez około 4 minuty.
4. Następnie dorzuć mięso mielone i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Zwiększ ogień, aby mięso się zarumieniło.
5. Potem wlej 150 ml mleka i duś 5 minut, bez przykrycia. Teraz możesz dodać sól i cukier.
6. Teraz wlej wino i duś przez kolejne 10 minut. Na koniec dodaj przyprawy, przytrzymaj na ogniu jeszcze kilka minut i pozostaw do ostygnięcia.
7. Obierz ogórki i pokrój każdego wzdłuż na 5 części.
8. Do sosu dodaj pozostałe 40 ml mleka, śmietanę, ubite jajko i wymieszaj, aż zrobi się gładki i aksamitny.
9. Placki tortilli, jeśli jest taka potrzeba dotnij tak, aby ich długość odpowiadała długości naczynia żaroodpornego.
10. Na każdej tortilli połóż kawałek ogórka i rozdziel farsz. Zawinięte tortille poukładaj ciasno w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia.
11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20–25 minut.
12. Pyszne, pachnące zapiekane tortille są gotowe. Podawaj na gorąco.