Dynia w Drożdżowej Kieszonce – To magiczne warzywo w magicznym cieście.
1 424
Pyszne i zdrowe dania z dyni pomogą rozjaśnić talerze w każdy ponury, jesienny dzień. Można je przygotować z ciasta francuskiego lub jak w tym przepisie z drożdżowego. Obie wersje są pyszne. Dynia w tych niezwykłych kieszonkach jest aromatyczna i pachnąca, a w całości pięknie wygląda i zachęca do spróbowania nawet najbardziej wybrednych. Do dzieła!
SKŁADNIKI
700 g mąki pszennej
250 ml mleka
250 ml kefiru
400 g dyni
5 łyżeczek cukru
20 ml oleju
30 g masła
4 g drożdży
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
1. Przesiej mąkę, dodaj do niej suche drożdże i wymieszaj.
2. Kefir wymieszaj z mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Lekko podgrzej.
3. Dodaj ciepły kefir z mlekiem do mąki.
4. Zagnieć ścisłe, elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
5. Obraną dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cukier i wymieszaj.
6. Podziel ciasto na małe kawałki i każdy rozwałkuj na okrągły cienki placek.
7. Na środku każdego nałóż 2-3 łyżki nadzienia, zawiń brzegi w kopertę, tak jak pokazano na zdjęciu.
8. Smaż kieszonki na maśle, na rozgrzanej patelni pod przykryciem na złoty kolor z obu stron.
9. Podawaj w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.