Ryż z Warzywami Zapiekany z Serem – Ten niezwykły smak, zapamiętasz na długo.
5 206
Dania jednogarnkowe zapiekane w piekarniku, są szybkie w przygotowaniu i zachowują właściwości zdrowotne wykorzystanych składników. W zależności od tego, jakich produktów użyjesz, mogą być również niezwykle proste.
Niezależnie od tego, czy użyjesz warzyw, mięsa czy ryżu, z odrobiną wyobraźni możesz wyczarować pyszne danie obiadowe dla całej rodziny i poświęcisz na to minimum swojego czasu. Nie trzeba do nich co chwilę zaglądać i mieszać. Zapiekane dania w glinianych garnuszkach nie tylko pięknie wyglądają, są też zdrowe i sycące. Oto przepis na proste danie z ryżem i warzywami, zapiekanymi z serem. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
0,5 kg ryżu
1 marchewka
2 słodkie papryki
1 łyżka zielonego groszku konserwowego
1 łyżka kukurydza z puszki
200 g brokuła
200–300 g sera żółtego
bulion warzywny (lub woda), olej
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Marchewkę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Brokuła podziel na małe różyczki.
2. Wymieszaj wszystko w głębokiej misce i dodaj groszek i kukurydzę.
3. Następnie dodaj surowy ryż i wymieszaj z warzywami. Przypraw solą i pieprzem.
4. Nasmaruj dno i ścianki glinianego garnuszka olejem i przełóż do niego wymieszane składniki do 3/4 jego wysokości. Ryż podczas gotowania zwiększy swoją objętość. Zalej gorącą wodą lub bulionem warzywnym.
5. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i posyp dużą ilością po wierzchu. Podczas zapiekania stopiony ser, stworzy chrupiącą złotą skórkę.
6. Garnuszek włóż do zimnego piekarnika, a następnie piecz przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj na gorąco, bezpośrednio z garnka lub na ozdobionych ziołami talerzach.