Klopsiki z ryżem – Mistrzowskie danie, którym Ty też się zachwycisz
209
Takie delikatne, sycące mięsno-ryżowe danie serwowała nam moja babcia, kiedy byliśmy jeszcze mali. Nigdy nie zapomnę tego aromatycznego pomidorowo-śmietanowego, delikatnego i kremowego sosu. Teraz ja podaję te klopsiki moim pociechom. Uwielbiają je tak jak ja. Do dzieła!
SKŁADNIKI
500 g mielonego mięsa wieprzowego
0,3-0,5 szklanki ryżu (surowego)
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz do smaku
SKŁADNIKI NA SOS
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 liść laurowy
1,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
1. Opłucz ryż, zalej wodą w proporcjach 1:1 i ugotuj na pół miękko. Po ostudzeniu, wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj drobno pokrojoną cebulę, jajko, sól i pieprz.
2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki z mięsem i masuj, aż będzie gładkie i gęste.
3. Mocz ręce w wodzie i formuj małe kulki, a następnie obtocz je w mące.
4. Obsmaż klopsiki na patelni bez przykrycia na złoty kolor i przełóż je do garnka.
5. Z mąki zrób zasmażkę i dodaj do niej koncentrat pomidorowy, dolej 1 szklankę wody i dokładnie wymieszaj. Posól i gotuj kilka minut, a następnie zalej klopsiki. Duś na małym ogniu 10 minut pod przykryciem.
6. Na koniec wymieszaj pół szklanki zimnej wody ze śmietaną. Wlej do garnka z klopsikami, przykryj i duś przez kolejne 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania, dodaj umyty liść laurowy. Podawaj na gorąco jako samodzielne danie, lub z puree ziemniaczanym.