Świąteczna Sałatka Warstwowa – Goście będą Cię błagać o przepis.

Z minimalnego zestawu niedrogich produktów i pięknie prezentuje się na Świątecznym stole. Ta sałatka jest na pierwszym miejscu mojego Świątecznego menu. Moi goście bez względu na to, czy to jest rodzina, czy znajomi zawsze błagają mnie o przepis… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI
  • 3 marchewki
  • 6 jajek
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • twardy ser
  • pomidorki koktajlowe (według uznania)
  • pęczek ulubionych ziół
  • 340 g kukurydzy w puszcze
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 75 ml wody
  • czerwona papryka (według uznania)
  • czarne oliwki (według uznania)
  • sól do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Do wygodnej miski włóż obraną i pokrojoną w pół piórka czerwoną cebulę. Dodaj sól, cukier, ocet jabłkowy i wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 min.
2. Fileta z kurczaka ugotuj do miękkości, ostudź i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno zioła.
3. Ugotowane marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka na twardo przekrój na pół i oddziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, żółtka na tarce o drobnych oczkach. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj również twardy ser.
4. Możesz już składać sałatkę w warstwy. W okrągłej formie do pieczenia o średnicy ok 20 cm. (najlepiej ze zdejmowanymi bokami), jako pierwszą warstwę ułóż ugotowanego kurczaka. Lekko ugnieć i posmaruj po wierzchu majonezem.

5. Druga warstwa to posiekane drobno zioła (część zostaw do dekoracji).
6. Marynowaną wcześniej czerwoną cebulę, odcedź na sitku i ułóż jako trzecią warstwę. Posmaruj majonezem. Następna warstwa to starta marchew. Posól i popieprz do smaku, posmaruj majonezem.
7. Kolejna warstwa to kukurydza (bez wody). Rozprowadź ją na całej powierzchni i posmaruj majonezem (odłóż trochę do dekoracji).

8. Następnie kolejno ułóż białka, majonez i żółtka (zostaw trochę białek do dekoracji).
9. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż wokół na całym obwodzie sałatki.

10. Czarne oliwki pokrój na krążki i ułóż na całym obwodzie sałatki.

11. Z Posiekanych ziół utwórz trzeci krąg i kolejno: pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i starte białka. Na samym środku ułóż trochę kukurydzy.

12. Przykryj sałatkę folia spożywczą i włóż do lodówki na 2-3 godziny (a nawet całą noc). Pyszna, warstwowa Świąteczna sałatka gotowa. Smacznego!

 

Do ozdobienia sałatki możesz użyć składników według własnego uznania. Niezależnie od upodobań i odrobiny wyobraźni, ta sałatka zawsze ozdobi świąteczny stół, a goście będą błagać o przepis.

error: Content is protected !!