Pieczarki Zapiekane z Serem – Pyszna i lekka przekąska, która znika ze stołu błyskawicznie.

Faszerować można wiele smacznych warzyw z wykorzystaniem wielu najróżniejszych farszy. Ale faszerować można również pieczarki. Pyszna lekka przekąska z zapiekanych pieczarek z serem jest idealna na każdą okazję. Prosta i łatwa w przygotowaniu i z minimalnego zestawu produktów.

 

 

Soczysta i przepyszna przekąska z lekką kwaskowatością cytryny i delikatnością sera będzie prawdziwą perłą na Twoim stole. Takiej przekąski po prostu nie da się zignorować.
Oto dwie proste i pyszne propozycje na faszerowane pieczarki:
Pieczarki zapiekane z serem, czosnkiem i chili.

 

 

SKŁADNIKI
  • 10 pieczarek
  • 50 g twardego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryki chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Dokładnie umyj i oczyść pieczarki wraz z nóżkami.

 

2. Przeciśnij czosnek przez praskę, drobno posiekaj chili i natkę pietruszki.
3. W misce wymieszaj czosnek, papryczkę chili, oliwę z oliwek, natkę pietruszki i sok z cytryny.

 

4. Wymieszaj pieczarki w marynacie i pozostaw na 30-40 minut.
Marynowanie pieczarek nie zajmuje dużo czasu, a zyskują niepowtarzalny smak i aromat w trakcie zapiekania.

 

5. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
6. Wypełnij kapelusze pieczarek wokół nóżek startym serem.

 

7. Poukładaj pieczarki w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą z oliwek i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

 

8. Istnieje również inna wersja tego przepisu, do której dodatkowo potrzebujesz cebuli i trochę więcej sera.
9. Drobno posiekaj cebulę.

 

10. Umyj i obierz pieczarki, odetnij nóżki i drobno je pokrój.

 

11. Podsmaż cebulę i pokrojone nóżki pieczarek na oleju.

 

12. Następnie wypełnij kapelusze przygotowanym farszem.

 

13. Posyp wierzch startym żółtym serem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

 

14. Faszerowane pieczarki są gotowe.

 

Smacznego!

 

Jak widać, przygotowanie ich jest genialnie proste. Aby przygotować mały kulinarny cud, nie trzeba sterczeć w kuchni przez pół dnia.

error: Content is protected !!