Pizza Calzone – Zamknięta Pizza z pysznym, aromatycznym nadzieniem. Ten smak na długo zostanie w pamięci domowników.
				
			 500
										Calzone to pyszne włoskie ciasto, które jest jednocześnie rodzajem pizzy typowej dla środkowych i południowych regionów Włoch.

Ponieważ jest zamknięta, delikatne, aromatyczne i soczyste nadzienie nie wysycha podczas pieczenia i w całości pozostaje pysznym wnętrzem. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 
2 szklanki mąki
- 
1 łyżeczka suchych drożdży
- 
1 jajko
- 
1 łyżka mleka
- 
1 łyżeczka cukru
- 
3 łyżki oliwy z oliwek do ciasta
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
- 
400 g mięsa mielonego (wieprzowego + wołowego)
- 
400 g pomidorów w puszce
- 
125 g mozzarelli
- 
1 cebula
- 
1 ząbek czosnku
- 
pęczek bazylii
- 
szczypta rozmarynu
- 
2 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE
1. Lekko podgrzej mleko.
2. Wsyp drożdże i cukier, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
3. Po tym czasie, dodaj przesianą mąkę, sól i oliwę z oliwek.
4. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.

5. W międzyczasie, podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanej patelni z olejem przez 5 minut.
6. Potem dodaj mięso mielone i często mieszając, smaż przez kolejne 10 minut.
7. Następnie dodaj pokrojone pomidory i dopraw solą do smaku.
8. Duś przez 6–8 minut do czasu, aż cały płyn wyparuje.

9. Pokrój drobno bazylię, a ser mozzarella pokrój na cienkie plasterki.
10. Rozwałkuj ciasto na cienkie, okrągłe placki. Na jednej połowie ciasta ułóż nadzienie, poukładaj na wierzchu plasterki mozzarelli, posyp bazylią i rozmarynem.

11. Teraz złóż ciasto na pół, zawijając i sklejając brzegi.

12. Nasmaruj calzone roztrzepanym żółtkiem i ułóż na natłuszczonej blaszce. Alternatywnie: posmaruj sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.

13. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz pizzę calzone przez 10-15 minut.

14. Próbowałam również usmażyć calzone na patelni. Nawiasem mówiąc, ta metoda również sprawdziła się doskonale!
15. Gotowa włoska pizza Calzone jest gotowa. Pozostaje ciszyć się jej smakiem i zbierać pochwały.

Smacznego!
 
			