Zapiekanka Makaronowa z Mięsem – Pyszne, syte danie pod serową kołderką. To niebo w ustach.
				
			 5 008
										Jeśli został Ci makaron z obiadu i zastanawiasz się co z nim zrobić, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Bogatą i sytą zapiekankę przygotujesz o tyle szybciej, że już nie musisz gotować makaronu i nic się nie zmarnuje.

Makaron, mięso mielone, ser i warzywa to idealne połączenie zwykłych składników, które szybko zamienisz w pyszną kolację dla całej rodziny.
A to wszystko podane pod pyszną, serową kołderką. Tym daniem zachwycisz wszystkich domowników. Do dzieła!

SKŁADNIKI
- 
250 g makaronu
- 
250 g fileta z kurczaka
- 
300 ml mleka
- 
2 jajka
- 
70 g twardego sera
- 
100 g twarogu
- 
pęczek koperku
- 
1 łyżeczka soli
- 
1 marchewka i 1 cebula
- 
olej do smarowania, przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Zmiel filety z kurczaka w maszynce do mięsa. Do tej zapiekanki, możesz użyć dowolnego makaronu, każdy idealnie komponuje się z mięsem mielonym.
2. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż warzywa na patelni z odrobina oleju, aż cebulka się zeszkli.

3. Teraz wymieszaj z mlekiem twaróg, jajka i podsmażoną cebulkę z marchewką.
4. Posól, dodaj przyprawy do smaku.

5. Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem i wyłóż na nią warstwę makaronu.
6. Następnie, równomiernie nałóż mięso mielone i zalej przygotowaną wcześniej mieszanką z mleka, warzyw i przypraw.

Aby urozmaicić danie, możesz również zalać makaron i mięso sosem pomidorowym lub grzybowym. Zapiekanka będzie równie aromatyczna i smaczna.
7. Piecz przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
8. 15-20 minut przed końcem pieczenia, posyp zapiekankę startym serem i posiekanym koperkiem.

9. Zapiekanka makaronowa z mięsem, pod serowa kołderką jest gotowa. Smacznego!
 
			