Wianuszki z Żurawiną – Pyszne drożdżowe wianuszki, które pokocha każdy.

Z pewnością znasz wiele różnych przepisów na słodkości z ciasta drożdżowego. Nasze wianuszki nie tylko pięknie wyglądają, ale również smakują wyjątkowo. Żurawina nadaje ciekawej kwaskowatości i pięknego odcienia czerwieni, a delikatne domowe ciasto drożdżowe zachwyci każdego.

 

 

Lekkie i delikatne ciasto nie ma sobie równych, a nadzienie możesz wykonać również z innych, dowolnych owoców – według uznania. Porzeczki i maliny oraz jagody będą równie pysznie łączyć się z domowym ciastem. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka lub wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 1,5 łyżki żurawiny
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki skórki pomarańczowej

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść drożdże w 1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody, następnie dodaj połowę mąki, wymieszaj i umieść ciasto w ciepłym miejscu na 1-2 godziny.

 

2. Po tym czasie wlej pozostałe mleko lub wodę do ciasta, ubite jajka z cukrem i solą oraz pozostałą mąkę. Następnie, mieszając, stopniowo dodawaj masło.

 

3. Zagnieć ciasto, aż stanie się gładkie i przestanie przylegać do dłoni. Przykryj miskę z ciastem folią i włóż do lodówki na 2 godziny.
4. Podczas gdy ciasto odpoczywa, rozdrobnij żurawinę w blenderze. Przełóż do garnka, dodaj startą skórkę pomarańczową i cukier. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

 

5. Wyjmij ciasto z lodówki, przełóż na oprószony mąką blat roboczy i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm. Równomiernie rozprowadź nadzienie na powierzchni ciasta, pozostawiając wolne brzegi ok 1,5 cm od krawędzi.

 

6. Złóż ciasto na trzy części. Powinnaś uzyskać prostokątny kształt ciasta 30×20 cm.

 

7. Lekko dociśnij ciasto wałkiem, aby krawędzie się skleiły. Teraz pokrój ciasto na 12 pasków o szerokości około 3 cm.

 

8. Uformuj z nich wianuszki i sklej końce. Ułóż wianuszki na natłuszczonej blaszce i piecz w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez 12-15 minut.

 

9. Gotowe wianuszki posmaruj lukrem lub posyp cukrem pudrem. Smacznego!

 

Drożdżowe wianuszki z żurawiną, będą również pięknie prezentować się na świątecznym stole. Ale nie tylko! Do popołudniowej aromatycznej filiżanki herbaty smakują obłędnie!

error: Content is protected !!