Cukinia z pomidorami – Zapieczona z serem w piekarniku, to prawdziwy hit na moim stole

Cukinia to delikatne i lekkostrawne warzywo sezonowe o łagodnym smaku. Właśnie dlatego, idealnie komponuje się z każdym rodzajem warzyw i z każdym mięsem. Szczególnie ceniona jest za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, witaminę K, witaminę PP i witaminę B1, beta karoten.

 

Cukinia im jest młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, ugotować leczo, smażyć kwiaty cukinii, a także upiec z niej pyszne ciasta.

 

 

Ja dzisiaj, podzielę się z Wami sprawdzonym i najlepszym przepisem na zapiekaną cukinię z pomidorami i serem. Najczęściej, serwuję ją na wspólną, lekką i ciepłą kolację. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 cukinie
  • 1 ziemniak
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 150 g twardego sera
  • sól do smakuje
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • olej słonecznikowy do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do naczynia żaroodpornego, przełóż obraną, pokrojoną w kosteczkę i usmażoną na złoty kolor cebulkę.

2. Umyte i obrane wcześniej ziemniaki, cukinię i pomidory, pokrój w plastry. Następnie, ułóż warzywa warstwami w naczyniu żaroodpornym z cebulką.

 

3. Dopraw wszystko solą, pieprzem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przykryte folią aluminiową przez 30 minut.

4. Po tym czasie zdejmij folię, posyp startym serem i zapiekaj jeszcze przez 15-20 minut do czasu, aż ser się rozpuści.

 

Zapiekaną cukinię z pomidorami i serem, koniecznie podawaj na ciepło. Wtedy smakuje najlepiej. Smacznego!

 

 

Podziel się przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!