Delikatne i puszyste naleśniki bez jajek według tego przepisu, są najlepsze jakie jadłam
163 321
Przepis na te genialne naleśniki, dostałam od swojej najlepszej przyjaciółki dawno temu. Pamiętają jeszcze nasze wspólne, szkolne lata i wspólne ich przygotowywanie i smażenie. Nasze rodziny uwielbiały, kiedy rządziłyśmy w kuchni i zawsze wychwalali nasze naleśniki z najróżniejszymi nadzieniami. Dlatego też, sprawiedliwie robiłyśmy je na zmianę, raz w moim domu, raz u niej. Miałyśmy przy tym świetną zabawę i przepyszne naleśniki. Wersję, na którą przepis znajduje się poniżej, przygotowywałyśmy najczęściej. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
500-600 ml wody mineralnej gazowanej
2 szklanki mąki pszennej
2 średnie ziemniaki
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka cukru
szczypta soli
szczypta sody
4 łyżki oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte ziemniaki, ugotuj w mundurkach, a następnie wystudź i obierz.
2. W misce, wymieszaj mąkę z solą, dodaj cukier, sodę, wodę mineralną gazowaną i 3 łyżki oleju słonecznikowego. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą, gładką masę i odstaw na 30 minut.
3. Ugotowane, obrane ziemniaki, pokrój w drobną kosteczkę, dodaj drobno pokrojony szczypiorek, dopraw do smaku solą i wymieszaj.
4. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z olejem, po obu stronach na złoty kolor. Na gotowe naleśniki, nałóż ziemniaczany farsz i złóż na „cztery”. Podawaj na ciepło, smacznego!
Nie zapomnij podzielić się przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!