Zapiekanka mięsna pod serową pierzynką, według tego przepisu, to prawdziwy hit na moim stole

Pyszna zapiekanka w której dla każdego, znajdzie się coś dobrego. Niezwykłe połączenie mięsa z warzywami, aromatycznymi ziołami i serem, to danie idealne na różne okazje. Zachwyca się nim zarówno moja rodzina, jak i moi goście. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 250 g twardego sera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 cebule
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ulubione zioła
  • majonez (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte i oczyszczone mięso, pokrój na cienkie, duże plastry i dopraw je solą i pieprzem. Obraną cebulę, pokrój w piórka, pomidory na plasterki, a ziemniaki i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Na wysmarowaną masłem formę do pieczenia, układaj naprzemiennie warstwami: najpierw mięso, potem cebulę i starte ziemniaki, a następnie posmaruj majonezem i ułóż pomidory. Przekładaj warstwy do wyczerpania składników.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40 minut.

4. Po tym czasie, posyp zapiekankę przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym serem. Zapiekaj jeszcze przez 5 minut.

 

Pyszna zapiekanka mięsna pod serową pierzynką jest gotowa. Najlepiej smakuje na ciepło, zresztą w moim domu jeszcze nigdy nie zdążyła ostygnąć…Smacznego!

error: Content is protected !!