Śmietanowe rogaliki – Tak łatwego i szybkiego deseru, nigdy wcześniej nie robiłam

Do przygotowania tych rogalików, potrzebujesz jedynie 20 minut i minimalnego zestawu produktów, który niemal zawsze znajdziesz w swojej kuchni.

 

 

To idealny, szybki deser do filiżanki gorącej, aromatycznej kawy lub herbaty, kiedy niezapowiedziani goście zaraz zapukają do twoich drzwi… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 300g mąki pszennej
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do roztopionego masła, dodaj cukier i wymieszaj. Poczekaj, aż wystygnie a następnie dodaj jajka, śmietanę i ubij trzepaczką.

 

2. Do masy, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj i zagnieć delikatne i elastyczne ciasto.

 

3. Z gotowego ciasta uformuj grubsze ruloniki, a następnie połącz ze sobą końce.

4. Ułóż rogaliki na wysmarowanej tłuszczem blasze i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut.

 

Przed podaniem, gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!