Klopsiki zapiekane z ziemniakami – To danie zawsze wychodzi pyszne

To genialne, pełne danie wykonasz jednocześnie, oszczędzając czas na miłą pogawędkę z rodziną na temat „jak Ci minął dzień”.

 

 

Soczyste i delikatne klopsiki z ziemniakami w pysznym sosie, zapiekane w piekarniku z pewnością będą smakowały wszystkim domownikom, bez względu na ich wiek. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 bułka namoczona w zimnym mleku
  • ulubione przyprawy do smaku
  • 2 łyżki stołowe mąki do obtoczenia klopsów

 

Składniki na sos:
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka keczupu
  • sól i pieprz do smaku
Ponadto:
  • 8 średnich ziemniaków

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso mielone, dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami, potem uformuj z niego średnie kulki i obtocz każdą w mące.

2. W wysmarowanej tłuszczem formie, poukładaj na zewnątrz mięsne kulki, a w środku ziemniaki ugotowane na półtwardo.

3. włóż do piekarnika, rozgrzanego do 220°C i piecz przez 15 minut.

4. Po tym czasie, zalej śmietanką, wymieszaną z pozostałymi składnikami, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku, przez kolejne 20 minut. Pyszne danie jest gotowe!

 

Klopsiki zapiekane z ziemniakami podawaj na ciepło, udekorowane przed podaniem ulubionymi, aromatycznymi ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!