Tortilla z szynką i serem – Pyszna przekąska, którą często serwuję swoim gościom

Banalnie prosta i szybka przekąska, którą często serwuję podczas większości uroczystości rodzinnych i nie tylko.

 

Muszę przyznać, że cieszą się sporym zainteresowaniem, ponieważ w krótkim czasie znikają wszystkie. Pyszne, chrupiące placki tortilli, idealnie uzupełniają smak pysznego, aromatycznego farszu.
Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • placki tortilli – 1 opakowanie
  • szynka – 300 g
  • cebula – 2 sztuki
  • kiszony ogórek – 1 sztuka
  • słodka papryka – 1 sztuka
  • jajko – 2 sztuki
  • twardy ser – 100 g
  • mleko – 2 łyżki stołowe
  • keczup – 2 łyżki stołowe
  • śmietana lub majonez – 100 g
  • olej
  • sól do smaku.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane cebule, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, a następnie dodaj do niej 2 łyżki keczupu.

2. 1 słodką, dużą paprykę, kiszonego ogórka i szynkę, pokrój w kosteczkę.

 

3. Teraz zetrzyj ser, dodaj kwaśną śmietanę(lub majonez)i posól wszystko do smaku.

4. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i ułóż porcję na każdym placku tortilli. Placek zawiń w ciasny rulon i pokrój go na mniejsze kawałki.

 

5. Do miski wbij jajka, dodaj 2 łyżki mleka, posól i roztrzep trzepaczką.

6. Zanurzaj kawałki tortilli mleczno-jajecznej masie i smaż na rozgrzanej patelni z olejem, na małym ogniu z każdej strony na złoty kolor. Smacznego!

error: Content is protected !!