Niezwykłe kotlety „Ptasie Mleczko” – Delikatne kotlety drobiowe, przygotowane po królewsku.

Te kotlety są po prostu magiczne, tak jak zresztą ich tajemnicza nazwa. Wszyscy domownicy w moim domu z niecierpliwością wyczekiwali kotletów „Ptasie Mleczko”. Nie mam pewności, co do końca sobie wyobrażali słysząc ich nazwę, ale z dumą mogę powiedzieć, że pochwał nie było końca…

 

 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 0,5 szklanki mąki
  • 200 ml mleka
  • 20 g masła
  • 100 g twardego sera, startego
  • 2 jaja surowe
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2-3 kromki chleba
  • sól i pieprz – do smaku
  • koperek albo pietruszka (do wyboru)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowane kromki chleba, namocz w 100 ml mleka. Następnie go odsącz, wyciśnij i przełóż do miski. Teraz dodaj mielone mięso,oraz obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.

2. Przygotuj nadzienie. Do miseczki Zetrzyj na tarce na tarce o grubych oczkach ser, ugotowane jajka i schłodzone – twarde masło. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki lub koperku i dobrze wymieszaj.

 

3. Z mięsa mielonego uformuj nie duży placek i nałóż na środku porcję farszu. Zawiń i sklej ze sobą krawędzie i uformuj kotleta.

4. Pozostałe 100 ml mleka, wymieszaj z 2 surowymi jajkami, mąką, sodą oraz pieprzem i solą.

 

5. Kotlety obtocz w przygotowanym cieście i smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor-do miękkości.

 

Kotleciki koniecznie podawaj na ciepło, najbardziej smakują z ryżem i w towarzystwie kiszonego ogórka.
Mięso drobiowe, możesz również zastąpić wieprzowym. Będzie to jednak wymagało dodatkowego pieczenia w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut. Smacznego!

 

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z przyjaciółmi!

error: Content is protected !!