Delikatna i krucha wieprzowina na każdą okazję. Tak przygotujesz mięso idealne
2 128
Idealny przepis dla wszystkich zabieganych, którzy na samo gotowanie mają tylko kilka chwil w ciągu dnia. Lubisz proste i szybkie przepisy – ten z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Jak zrobić rozpływające się w ustach idealne mięso na każde podniebienie? Oto sekret jak przygotować przepysznie delikatną wieprzowinę!
SKŁADNIKI:
1 kg chudego mięsa wieprzowego,
4 łyżki wody,
3 ząbki czosnku,
2-3 cebule,
2 łyżeczki soli,
1,5 łyżeczki pieprzu,
pół kostki masła klarowanego.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój na dużą kostkę i przełóż do średniej wielkości garnka.
2. Cebulę obierz, pokrój w piórka i ułóż w jednej warstwie na pokrojonym w garnku mięsie. Teraz, dodaj 4 łyżki wody, pół kostki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Wymieszaj wszystko, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po upływie ok. 2 godzin, przełóż gotowe mięso do słoików o pojemności 1 litra i po całkowitym wystudzeniu przechowuj w lodówce. Gotowe!
Tak przygotowane mięso wystarczy tylko podgrzać, kiedy tylko masz na to ochotę.
Szybką i łatwą w przygotowaniu, kruchą i delikatną wieprzowinkę duszoną z cebulą, podawaj z kaszą lub ziemniakami.
Nie zapomnij również o zestawie cennych witamin w postaci pysznej i zdrowej surówki z marchewki i jabłka. Smacznego!