
Proste i szybkie w przygotowaniu, domowe ciastka francuskie, polecam wszystkim miłośnikom domowych słodyczy, które można przygotować z tanich i łatwo dostępnych produktów. Do dzieła!
1. Do głębokiej miski, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

2. Schłodzone masło, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z mąką.

3. Teraz, dodaj kefir i dobrze wymieszaj, a następnie ugnieć jednolite, gładkie ciasto.

4. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

5. W tym czasie, przygotuj kruszonkę: Do wysokiej miski przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem.

6. Potem dodaj starte, schłodzone masło i utrzyj na „okruchy”. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki.

7. Ciasto po schłodzeniu oraz kruszonkę, podziel na sześć równych części.

8. Wszystkie części ciasta rozwałkuj i układaj naprzemiennie: ciasto – kruszonka, do wyczerpania składników.

9. Tak przygotowane warstwy, pokrój na małe trójkąciki. Poukładaj ciastka na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy między nimi.

10. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut. Gotowe!

Gotowe ciastka francuskie, odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem, posyp je obficie cukrem pudrem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.