Ciasto na wytrawnie – Wyśmienita i aromatyczna zapiekanka z boczkiem, która urzeknie wszystkich domowników bez wyjątku

Aromatyczny boczek, zapiekany na wyjątkowym, drożdżowym cieście możesz podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, chociaż szczerze wątpię, że na „później” zostanie choćby kawałek… To sycący i smaczny posiłek dla każdego. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 ziemniaki,
  • łyżeczkę cukru,
  • łyżeczkę soli,
  • 3 łyżki oleju,
  • pół kostki drożdży świeżych.

 

DODATKOWE SKŁADNIKI:
  • 350 mililitrów śmietany,
  • 200 gram boczku,
  • 2 czerwone cebule.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania zaczynu na ciasto: W wysokim naczyniu, rozpuść pokruszone drożdże w ciepłym mleku i dodaj cukier. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

2. Następnie, stopniowo dodawaj mąkę, sól, olej, jajko oraz ugotowane wcześniej i utłuczone na puree ziemniaki. Całość dobrze wymieszaj i ugnieć gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

 

3. Gotowe ciasto, wyłóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Na wierzchu, ułóż pokrojony w kostkę boczek i cebulę.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Ciasto drożdżowe na wytrawnie, możesz również przygotować z innymi ulubionymi dodatkami, np. warzywami, grzybami. Najlepiej smakuje na gorąco, posypane startym żółtym serem i ziołami pod koniec pieczenia. Smacznego!

error: Content is protected !!