Sałatka z łososiem i jabłkiem – Połączenie tych smaków to prawdziwe dzieło kulinarne. W moim domu, gości na każdym uroczystym stole

Bardzo lubię sałatki i chętnie korzystam z nowinek kulinarnych, więc często w moim domu pojawiają się nowe dania, przekąski i przystawki. Na moim świątecznym stole, nie brakuje również najróżniejszych sałatek, które z kolei uwielbiają moi bliscy.

 

Pyszna warstwowa sałatka z łososiem i jabłkiem, to niezwykłe połączenie smaków i prawdziwa uczta dla miłośników sałatkowego szaleństwa. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć, bo zachwyci każdego bez wyjątku. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Różowy łosoś w puszce 250 g
  • Cebula 0,5 szt.
  • Jajko 3 szt.
  • Ziemniaki 3 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Jabłko 1 szt.
  • Majonez do smaku
  • Szczypiorek do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki, marchewkę obierz, umyj i ugotuj do miękkości.

2. Łososia wyjmij z puszki, rozgnieć widelcem i ułóż w misce jako pierwszą warstwę. Posmaruj majonezem i jako drugą warstwę ułóż pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Potem jako trzecią warstwę ułóż ugotowane ziemniaki, starte na tarce o grubych oczkach, dopraw solą i posmaruj majonezem.

 

3. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i ułóż jako kolejną warstwę. Potem oddziel białka od żółtek, białka starte na tarce ułóż kolejną warstwą i wysmaruj majonezem.

4. Następną warstwą, będzie starta na tarce o grubych oczkach marchewka, wysmarowana majonezem oraz pokruszone żółtka. Udekoruj wierzch sałatki pokrojonym szczypiorkiem. Gotowe!

 

 

Pamiętaj, że smak tej sałatki w dużej mierze zależy od jakości produktów. Wybierz zatem produkty dobrej jakości, a jabłka powinny być słodko-kwaśne, co podkreśli wyjątkowy smak sałatki i doda jej świeżości. Smacznego!

error: Content is protected !!