Pierniczki na kefirze- pyszne i delikatne ciasteczka podasz na świąteczny stół.
749
Przepis na pewno spodoba się osobą lubujących zajadać się piernikami. Koniecznie zrób je i postaw na świąteczny stół.
Bardzo chętnie pomagają mi moje dzieci w przygotowaniu tak pysznych ciasteczek. Szybko przygotujesz pierniczki, a składniki które będziesz potrzebować są bardzo łatwo dostępne. Spróbuj , a zobaczysz że są bardzo pyszne.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Kefir -350 gram
Mąka- 4 szklanki
Cukier-1,5 szklanki
Jajka -2 sztuki
Przyprawa do piernika-1 łyżka
Soda oczyszczona-1 łyżeczka
Olej roślinny-3 łyżki
Miód- 1 łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Do miski wbij jedno jajko oraz żółtko ubij to ze szklanką cukru oraz miodem. Następnie dodaj przyprawę do piernika, olej oraz kefir. Mieszaj, aż będzie jednolita konsystencja. Powoli dodawaj mąkę wraz z sodą. Całość mieszaj do uzyskanie gładkiego ciasta.
2. Dokładnie rozwałkuj ciasto i wycinaj taki kształt jaki chcesz. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i układaj na nim wycięte ciasteczka. Piecz przez 25 minut w 180-190 stopniach. Ubij białko z cukrem , które wcześniej pozostał do momentu aż całkowicie się rozpuści i powstanie lukier.
3. Po upływie 25 minut wyjmij pierniczki i posmaruj wszystkie przygotowanym lukrem, następnie piecz je jeszcze przez 10 minut. To już cały przepis.
Ciesz się od razu pysznym smakiem pierników. Gwarantuje, że posmakują każdemu. Życzę smacznego!