Kapuśniak z pomidorową nutą – Doskonały i aromatyczny, moja rodzina jest nim zachwycona.

W wielu rodzinach przygotowuje się słowiańską tradycyjną potrawę jaką jest kapuśniak. Każdy zajada się tą pyszną zupą. Kapuśniak ma bardzo bogaty smak, gdyż jest lekko kwaśny jak i słodkawy.

 

Tak przygotowaną pyszną zupę zachwalają dzieci jak i dorośli. Dzieci nawet nie zauważają, że jedzą kapustę. Gdy ugotujesz kapuśniak z pomidorową nutą, to Twoi bliscy nie będą mogli od niego odejść.

 

Do kiszonej kapusty bardzo pasuje mięso. Najlepszy kapuśniak wychodzi na żeberkach wieprzowych. Danie to na pewno będzie pięknie pachniało i cudownie smakowało. Warto ugotować dużo większą ilość kapuśniaku. Będzie potrzebny 5 litrowy garnek na przygotowanie zupy z przepisu poniżej.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 150 g cebuli
  • 150 g marchwi
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • Łyżeczka papryki
  • Do smaku sól
  • Do smaku mielony czarny pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Do smaku olej słonecznikowy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Na sam początek pokrój żeberka.

2.Do garnka włóż mięso. Przypraw solą. Na patelnię wlej olej słonecznikowy i na złoty kolor podsmaż drobno pokrojoną cebulę.

3. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach marchew. Podsmażaj wraz z cebulą przez około 5-7 minut.

4. Wyciśnij sok z kapusty, następnie ją pokrój. Dodaj wszystkie składniki do garna. Na małym ogniu duś przez 30 minut , co jakiś czas mieszając. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną paprykę. Wszystko wymieszaj dokładnie i gotuj przez kolejne 5 minut.

5. Ciepłą wodą umyj kaszę jaglaną. Następnie zalej ją gorącą wodą i odłóż na 25-30 minut.

6.Obierz oraz umyj ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę.

7.Przypraw solą oraz pieprzem. Przyprawione ziemniaki wrzuć do garnka. Gdy miękkie zaczną być ziemniaki, dodaj jaglaną kaszę.

8.Dodaj warzywa do garnka. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Dodaj posiekany czosnek, liścia laurowego, następnie zdejmij z ognia.

 

Tak przygotowaną zupę podawaj z kwaśną śmietaną. Jak masz ochotę dodaj posiekany koperek. Podziel się z nami swoja opinia czy gotujesz zupę na kapuście kiszonej czy na świeżej.

error: Content is protected !!