Drożdżowe bułki z kremem – Ten smak jest rewelacyjny i koniecznie musisz ich spróbować

Bardzo lubię korzystać z nowo znalezionych przepisów. Wędrując po ulicach Włoch, kosztowałam pysznego ciasta w przepięknej kawiarni. W pracy przydarzyło się to także mojemu byłemu pracownikowi oraz jego partnerce. Jak do nich pojechałam upiekła ona pyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem kremu. Ich piękny aromat od razu mnie zachęcał.

 

Gdy herbata się parzyła bardzo chciałam skosztować tego wspaniałego wypieku. Niestety nie umiem piec, a czekanie na tak pyszny deser jest bardzo ciężkie. Znajomy śmiał się i powiedział do mnie ,, Tak weź już bo zrobisz w nich dziurę”. Nie trzeba mnie zachęcać dwa razy. Kawałek pierwszy – i eksplozja w buzi. Są pyszne oraz bardzo delikatne. Rewelacyjne połączenie muffinki cytrynowej z lekkim budyniem.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 500 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 5 g suchych drożdży
  • 60 g masła
  • Łyżeczka soli
  • 2 cytryny
  • 3 żółtka
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • Cukier waniliowy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.100 ml ciepłego mleka wymieszaj z drożdżami, dodaj 100 gram cukru, jajka, cukier waniliowy, oraz startą skórkę z jednej cytryny ( staraj się by nie zetrzyj białej części). Wymieszaj składniki.

2.Do płynnej masy dodaj sól oraz mąkę. Rękoma dokładnie zagnieć ciasto. Dodaj miękkie masło i ponownie zagnieć. Do momentu, aż nie będzie się przyklejało do rąk cały czas zagniataj. Przenieś ciasto do miski i przykryj je ręcznikiem, następnie wstaw do piekarnika w , którym jest 30 stopni na około 2 godziny.

3. Dwa żółtka ubij z dodatkiem 60 gram cukru oraz skrobi. Do rondelka wlej 250 ml mleka i dodaj zwinięta w gazę skórkę z drugiej cytryny, doprowadź to do wrzenia. Wyjmij skórkę. Do żółtek powoli wlewaj gorące mleko i za pomocą trzepaczki cały czas mieszaj.

4. Gotuj na małym ogniu. Do momentu ,aż zacznie gęstnieć cały czas gotuj. Gdy będą grudki pozbądź się nimi przelewając przez sito. Dodaj cukier waniliowy. Gdy masa ostygnie przenieś ją do lodówki. Na blat rozsyp mąkę , następnie przenieś ciasto. Rozwałkuj go, następnie złóż w kopertę. Za pomocą fili przykryj je i odłóż na pół godziny. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach 45×12 cm.

5.Rozwałkowane ciasto pokrój na paski na szerokość 5 cm, następnie zrób na środku nacięcie i krawędzie obróć do środka nacięcia. Blachę wyłóż papierem od pieczenia i układaj na nim przygotowane ciastka, które przykryj jeszcze ręcznikiem na około 15 minut.

6. Do rękawa cukierniczego przełóż krem i wypełniaj nim środek bułek. Mleko ubij z żółtkiem i posmaruj tym bułeczki. Piecz przez 15-20 minut w 190 stopniach.

 

Bułeczki posyp posypką jeśli chcesz. Ich wygląd jest rewelacyjny. Tak przygotowane ciasteczka zachwycą każdego. Cieszę się bardzo, że mam ten wspaniały przepis. Koniecznie przekaż znajomy ten przepis. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!