Pieczone plastry schabu to inny sposób na przygotowanie schabu. Zachwycą one wszystkich domowników swoim wyjątkowym smakiem. Ten super przepis jest dostępny.

Ta niezwykła metoda przyrządzania schabu wieprzowego jest świetną alternatywą dla tradycyjnej wersji panierowanej. Te plastry wieprzowiny pieczone na patelni mają wyjątkowy smak.

Składniki potrzebne do przygotowania

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 pomidor
  • 2 cebule
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Ser o wadze 240 g
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę na małe piórka. Wymieszaj ją w misce z solą, pieprzem i majonezem. Pokrój pomidora w plastry. W miseczce połącz śmietanę/jogurt i musztardę z ketchupem.

Schab wieprzowy należy pokroić cienko. Idealna grubość to 1,5 cm. Aby utworzyć kratkę, nacinamy mięso z obu stron.

Dopraw mięso solą i pieprzem. Ułóż mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż wszystkie kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch dodaj plasterek cebuli i pomidora.

Piec w temperaturze 200° Celsjusza przez 50 minut. Przykryć folią. Dziesięć minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i ułożyć plasterki sera. Ponownie wstawić do piekarnika. Po 10 minutach wyjąć i podawać. Smacznego!

error: Content is protected !!