Kotlety mielone z twarogiem to propozycja obiadu, który zaskoczy i zachwyci Twoją rodzinę oraz znajomych.

Mięso mielone i twaróg może wydawać się połączeniem zbyt niecodziennym, aby mogło być smaczne.

Ten przepis udowadnia jednak, że z pozoru niepasujące do siebie składniki mogą stworzyć danie zachwycające wszystkich gości. Dodatek twarogu sprawia, że potrawa nie tylko staje się mniej tłusta, ale także pozostaje soczysta i pełna smaku.

Składniki potrzebne do wykonania masy mięsnej

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • jedna łyżeczka soli
  • dwa jajka
  • czarny pieprz mielony
  • dwieście gram twarogu
  • dwie cebule
  • pięćdziesiąt gram bułki tartej
  • dwa ząbki czosnku
  • pięćdziesiąt mililitrów wody

Sos:

  • szklanka wrzątku
  • sól i pieprz do smaku
  • trzydzieści gram mąki pszennej
  • sto pięćdziesiąt gram kwaśnej śmietany
  • trzydzieści gram masła

Przygotowanie kotletów:

Twaróg spulchnić za pomocą miksera. Dodać sól, pieprz, mięso mielone oraz jajka. Masę dokładnie wymieszać. Czosnek i cebulę utrzeć blenderem. Bułkę tartą połączyć z przygotowaną wodą w miseczce.

Zarówno bułkę, jak i mieszankę czosnku z cebulą dorzucić do masy mięsnej. Uformować małe kotlety (doskonale spisze się tutaj stołowa łyżka) i wykładać na blasze posmarowanej olejem roślinnym. Piec w piekarniku o temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez 30-35 minut.

Przygotowanie sosu do kotletów:

Kotlety podczas pieczenia wydzielać będą sok, który należy zebrać i przelać do miseczki. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę pszenną i zasmażyć przez około dwie minuty. Dolać wrzątku, przygotowanego wcześniej soku z piekącego się mięsa, śmietany i przyprawić do smaku. Gotowy sos roztrzepać rózgą i gotować jeszcze cztery minuty.

Kotlety wspaniale komponują się z wieloma dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzi się tutaj ryż, kasza gryczana lub jęczmienna czy młode ziemniaki.

error: Content is protected !!