Ciasteczka bananowe- ich smak zachwyca każdego.

W moim domu najlepszym deserem są właśnie ciasteczka bananowe.

 

Kiedyś ciężko było dobrać odpowiednie składniki. Gdyż nie łatwo było je znaleźć w sklepach, a niestety rodzice często zabraniali jeść słodycze. Jednak domowe wypieki są najlepsze.

 

Coraz częściej spożywamy takie desery, które nie mają dużej ilość w sobie cukru i są bardziej zdrowsze. Poniższy przepis nie zawiera w sobie cukru, gdyż przygotowane ciasteczka są z bananów. Zaledwie kilka minut dzieli Cię od kosztowania pysznych bananowych ciasteczek.

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 80 ml mleka
  • Banan
  • 80 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • Jajko
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego
  • Łyżeczka syropu waniliowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Do dużej miski wlej mleko, następnie dodaj olej koksowy, jajko, proszek do pieczenia, syrop waniliowy oraz połowę kakao, całość dokładnie połącz ze sobą. Potrzebną blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przelej na nią przygotowane ciasto. Przez około 4 minuty piecz wyrobione ciasto. Jeżeli chcesz możesz także włożyć je do mikrofalówki.

 

2.Upieczone ciasto odstaw, aby ostygło, potem je pokrój. Przełóż je do blendera, następnie wkrój również do niego banana. Całość zblenduj, a z otrzymanej masy zrób kuleczki.

3.Gotowe kuleczki dokładnie obtaczaj w kakao. Następnie rozpuść czekoladę i polej nią przygotowane ciasteczka. Do tak przygotowanych ciasteczek nie musisz dodawać, ani grama cukru.

 

Wystarczy, że użyjesz ulubionego naturalnego słodzika. Zamiast polanej czekolady, obtocz ciasteczka w posiekanej czekoladzie. Zamiast czekolady użyj wiórków kokosowych. Smacznego!

error: Content is protected !!