Placuszki z dodatkiem jagód- wszyscy będą zachwyceni. Ich pyszny smak rozpływa się w ustach. Najlepszy przepis od mojej babci.

Przygotowanie placuszków z dodatkiem jagód jest banalnie proste , a ich smak zachwyca każde podniebienie.

 

Możesz przygotować je na śniadanie lub przekąskę między posiłkami. Z każdym nadzieniem smakują one wyśmienicie.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 350-400 g mąki
  • Łyżeczka sody
  • 400 ml kefiru
  • ½ łyżeczki soli
  • Łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru ( ilość zależy tylko od Ciebie)
  • 400 g ulubionych owoców np. jagody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do dużej miski przełóż wszystkie składniki po za owocami. Otrzymane ciasto powinno być lekko lejące.

2. Dłoń osyp dokładnie mąką, następnie za pomocą łyżki stołowej nabierz przygotowana masę. Połóż na nie trochę ulubionych owoców, następnie dokładnie połącz ze sobą krawędzie. Na dobrze rozgrzanym oleju kładź przygotowane placuszki.

3. Patelnię przykryj pokrywką i smaż placuszki po trzy minuty z obydwu stron na średnim ogniu. Aby usunąć nadmiar tłuszczu użyj ręcznika papierowego.

4. Z przygotowanej masy otrzymasz 12-14 placuszków. Idealnie smakują wraz z jogurtem lub mlekiem.

 

Jak lubisz oprósz je delikatnie cukrem pudrem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!