Deser milky way – Doskonały dla najmłodszych milusińskich. Wprost rozpływa się w ustach

W gorące dni nikt nie ma większej ochoty na przygotowywanie ciasta w piekarniku. Dobrą alternatywą są wtedy ciasta przygotowywane na zimno. Zwłaszcza że można do nich zaangażować nawet dzieci. Nic nie smakuje lepiej niż wspólnie przygotowane ciasto.

Potrzebujesz:
  • 45 czekoladowych biszkoptów
  • 130 g cukru
  • 250 g masła
  • 250 g mleka w proszku
  • 180 ml mleka
  • 8 g cukru waniliowego

 

Polewa
  • 200 g czekolady (może być mleczna)
  • 1 łyżka masła
  • blaszka 20×42 cm
  • Mleko i masło warto wyciągnąć wcześniej z lodówki.
Przygotowanie:

1. Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i gotuj aż do jego rozpuszczenia. Odstaw z ognia i zostaw do wystygnięcia.

 

2. Do miski przełóż masło i ubijaj mikserem, aż do uzyskania puszystej masy.

3. Stopniowo dodawaj mleko z cukrem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

 

4. Dodawaj stopniowo mleko w proszku i miksuj aż do połączenia składników. Gotową masę możesz odłożyć na bok.

 

5. Na dnie blachy wyłóż herbatniki (nie ma potrzeby wcześniejszego wykładania jej papierem do pieczenia ani wysmarowywania olejem).

6. Na górę wyłóż część kremu. Następnie kolejna warstwa herbatników i kremu. Na samej górze powinny znaleźć się herbatniki.

7. Przygotuj krem czekoladowy. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej, płynnej masy. Gotowy krem możesz wyłożyć na wierzch herbatników. Gotowe!

 

Gotowy deser możesz przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu deser się „przegryzie” i następnego dnia łatwiej będzie się go kroić. Herbatniki nieco zmiękną, a całość przejdzie smakiem. Możesz również ozdobić dodatkowo pokruszonymi herbatnikami lub posypać kakao. Smacznego!

error: Content is protected !!