Przyprawa czosnkowa- Dzięki niej moje potrawy są jeszcze smaczniejsze. Danie pięknie pachnie oraz wspaniale smakuje.

Poniżej dowiesz się w jaki sposób przygotować własną przyprawę czosnkową. Dzięki niej Twoje potrawy będą pięknie pachniały oraz rewelacyjnie smakowały, w moim domu bardzo często ją stosujemy.

Uwielbiam przygotowywać potrawy, do których mogę dodać własnej roboty pyszną przyprawę.

 

WSPANIAŁA PRZYPRAWA CZOSNKOWA

Do przygotowania 100 g przyprawy , potrzebne będą CI 3 główki czosnku. Dodatkowo możesz zrobić także przyprawę czosnkową z ulubionymi ziołami.

 

Używając blendera czas przygotowania znacznie się skróci. Jednak pamiętaj, że bez niego dasz sobie ,także świetnie radę.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 3 główki czosnku

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Obierz bardzo dokładnie wszystkie ząbki czosnku. Następnie przełóż go do blendera i dokładnie zmiel. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, na którym rozłóż cienką warstwę przygotowanej masy, po czym włóż do piekarnika i susz w 50 stopniach. Co jakiś czas zaglądaj czy czosnek odpowiednio wysechł. Po jakimś czasie powinien być kruchy oraz bardzo suchy. Wysuszony czosnek przełóż do moździerza lub młynka do kawy i bardzo dokładnie zmiel, po czym gotowy proszek przesyp do hermetycznych opakowań.

Zamiast blendera przeciśnij czosnek przez praskę lub zetrzyj go za pomocą tarki.

WSPANIAŁA PRZYPRAWA WŁOSKA

Włoską przyprawą jest Gremolata, na którą składa się czosnek oraz mieszanka ziół. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, owocami morza oraz gulaszem. Można również ją dodać do sałatek, lub sosów, chociaż niektórzy smarują ją kanapkę.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Cytryna
  • 4 główki czosnku
  • Sól
  • Pęczek natki pietruszki

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Za pomocą blendera zmiel dokładnie obrany czosnek. Możesz także włożyć umyty oraz wysuszony pęczek pietruszki. Dokładnie umyj cytrynę, następnie wysusz ją ręcznikiem papierowym. Za pomocą tarki zetrzyj całą skórkę.

Do blendera przełóż startą skórkę z cytryny oraz wyciśnij z niej sok, po czym całość bardzo dokładnie połącz ze sobą. Przygotowaną masę włóż do słoiczka, szczelnie zamknij, następnie przechowuj zawsze w lodówce. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!