Uprawa kiełków w butelce plastikowej. W szybki sposób otrzymasz pyszne kiełki

Kiełki fasoli oraz ziarna zawierają wiele witamin jak i składników odżywczych. Pamiętaj, że nie warto kupować fasoli w puszce ,gdyż posiada ona bardzo dużo ilość soli.

Coraz więcej osób uprawia kiełki w swoim domu, gdyż jest to prostsze oraz dużo tańsze. Dzięki jedzenia kiełków znacznie poprawia się trawienie, odporność oraz poziom hemoglobiny we krwi.

 

POTRZEBNE PRODUKTY DO UPRAWY KIEŁKÓW:
  • Woda
  • Lejek kuchenny
  • 1,5 l butelka plastikowa
  • Nożyczki lub śrubokręt
  • 100 g nasion na kiełki fasoli mung

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Dokładnie umyj cała butelkę plastikową. Za pomocą ostrego śrubokręta zrób w niej dziury. Pamiętaj, że otwory nie mogą być dużo większe od nasion.

2.W misce z woda namocz wszystkie nasiona, po czym powybieraj tylko te dobre. Nasiona fasoli zalej 2 szklankami gorącej wody oraz 3 szklankami zimnej, po czym odstaw na 60 minut. Po upływie tego czasu przenieś nasiona do butelki , następie zakręć nakrętkę.

3.Tak przygotowaną butelkę przechowuj w ciemnym miejscu. Butelkę pozostaw w pozycji poziomej.

4.Każdego dnia mocz butelkę z nasionami przez 5 minut, po czym odłóż ja ponownie w ciemne miejsce.

5.Po upływie czterech dni , kiełki powinny być w całej butelce. Koniecznie rozetnij butelkę i wyciągnij kiełki.

Takie kiełki przechowuj maksymalnie 3 dni, lub zjedz od razu. Zapraszam na robienia!

error: Content is protected !!