Mięsna zapiekana z dodatkiem kapusty. Tak przygotowane danie zachwyci niejedno podniebienie
Poniżej znajdziesz przepis na pyszną zapiekankę, którą przygotowuje się bardzo szybko oraz prosto. Koniecznie musisz ją przygotować, a Twoja rodzina będzie zachwycona.
Nie zawsze mam czas na przygotowanie obiadu. Dlatego bardzo chętnie sięgam zawsze po ten przepis. Danie to jest niezwykle pyszne a do tego nie zajmuje dużo czasu.
Lubisz jeść gołąbki? Jeśli tak, to jestem pewna , że ta zapiekanka z mięsem oraz kapustą Tobie posmakuje. W mojej rodzinie już od dawna gości ten przepis. Zawsze przygotowuje to danie, gdy zjawiają się nie zapowiedziani głodni goście. Zapraszam poniżej na przepis, który będziesz często wykorzystywała.
LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
-
200 g pomidorów
-
700 g wieprzowiny mielonej
-
200 g kwaśnej śmietany
-
2 cebule
-
5 ząbków czosnku
-
2 łyżki koperku
-
Łyżeczka papryki
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
Olej słonecznikowy
-
Sól, czarny pieprz mielony
-
twardy żółty ser
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Za pomocą blendera zmiel pomidory, cebulę oraz czosnek. Tak przygotowaną masę przełóż do miski, w której masz mięso mielone, następnie dodaj sól ora pieprz.
2.Kapustę posiekaj na drobno, następnie dodaj soli oraz paprykę w proszku. Całość rozgniataj , do momentu aż kapusta będzie miękka i puści sok.
3.Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dno naczynia połóż połowę kapusty, następnie mięso mielone a na wierzch drugą połowę kapusty. W miseczce połącz ze sobą śmietanę z koncentratem pomidorowym, oraz koperkiem, następnie tak przygotowaną mieszanką zalej zapiekankę.
4.Włóż do rozgrzanego piekarnika o 190 stopi i piecz przez 60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia posyp startym twardym serem.
Zamiast mielonej wieprzowiny możesz użyć fileta z kurczaka. Takie połączenie również smakuje niesamowicie. Tylko od Ciebie zależy jakie mięso wybierzesz.
Tak przygotowana zapiekanka posmakuje całej rodzinie oraz gościom. Zarówno smak i zapach zachęcają do szybkiego skosztowania. Życzę smacznego!