Zielone naleśniki- moje dzieci je uwielbiają. Wystarczy dodać szpinak, a kolor naleśników od razu się zmienia.

Poniższy przepis jest banalnie prosty, gdyż potrzebujesz do niego tylko garści szpinaku, płatki owsiane oraz jajka. W moim domu szybko znikają z talerzy.

Aby przygotować zdrową potrawę , nie musisz siedzieć przez długi czas przy garnkach. Najszybszym zdrowym daniem są naleśniki, które nadziewane są serem. Smakują one niesamowicie pysznie, a do tego ich kolor zachęca każdego niejadka.

 

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 150 g płatków owsianych
  • 400 ml wody ( 2 razy po 200 ml)
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Czarny mielony pieprz oraz sól
  • SPOSÓB WYKONANIA:

 

1.Za pomocą blendera połącz ze sobą szpinak, płatki owsiane oraz jajka. Następnie wlej 200 ml wody, ponownie całość miksuj.

2.Tak przygotowaną mieszankę odstaw na pół godziny. Po upływie tego czasu koniecznie dodaj sól, pieprz, pozostałą wodę oraz 2 łyżki oleju słonecznikowego.

 

3.Całość dokładnie jeszcze przez chwilkę miksuj, następnie przelej do dużej miski. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, po czym wlewaj na nią ciasto i smaż chwilę z każdej strony.

4.Po chwili smażenia , na jedną część naleśnika nałóż odrobinę sera ( tak jak na zdjęciu powyżej). Złóż naleśnika i smaż jeszcze chwilkę

Tak przygotowane naleśniki możesz podawać całej swojej rodzinie, życzę smacznego!

error: Content is protected !!