Niewiele osób może zdawać sobie sprawę z pozytywnych właściwości i dobrodziejstw, jakie zawiera w sobie liść laurowy. Przekonaj sie.

Duszący kaszel utrudnia codzienne funkcjonowanie. W tym celu warto wypróbować poniższy przepis na skuteczną herbatę. Działa ona nie tylko przeciwbakteryjnie, ale również przeciwwirusowo.

 

To wszystko dzięki wykorzystaniu m.in. przeciwzapalnego liścia laurowego. Herbata może nie jest tak bardzo popularna jak efektywna, co jest najważniejsze dla zdrowia i lepszego samopoczucia. Jest ona zalecana zwłaszcza na kaszel i problemy z oddychaniem.

 

Istotne jest jednak to, aby nie stosować zbyt długo liścia laurowego tylko do momentu ustąpienia choroby. Zwykle są to tylko kilka dni. W przeciwnym razie może dojść do problemów żołądkowych bądź krzepnięcia krwi. Większa jego ilość może niestety przynieść odwrotne rezultaty.

Herbatka z liści laurowych oraz syrop są zalecane głównie na kasze, grypę i zapalenie dróg oddechowych oraz przeziębienie. Warto stosować ją już w pierwszych objawach choroby. Ta herbata ogrzewa od wewnątrz i jednocześnie działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.

 

Składniki:

  • 5 liści laurowych,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 500 ml wody,
  • wyciśnięty sok z cytryny, np. z 1/2.

 

Sposób przygotowania:

Jeśli liście laurowe są świeże to najpierw należy je dokładnie umyć i połamać na małe kawałki. Następnie zagotować wodę i dusić w niej listki laurowe przez 1-2 min. Następnie całość gotować na mniejszym ogniu przez około 20 minut.

 

Po upływie tego czasu, liście laurowe trzeba przecedzić i dodać miód wraz z sokiem z cytryny. Herbata musi być wtedy letnia, aby nie straciła swojego leczniczego działania. Przygotowaną w ten sposób domową herbatkę pić w ciągu dnia, a nie wszystko za jednym razem.

 

Syrop na kaszel – składniki:

  • 15 liści laurowych,
  • 250 ml wyciśniętego soku z cytryny,
  • 500 g cukru.

 

Sposób przygotowania:

Sok z cytryny rozpuścić w cukrze i wraz z liśćmi laurowymi należy całość gotować 1 godzinę. Po tym czasie powinna powstać gęsta konsystencja przypominająca np. miód. Przecedzić mieszaninę, a następnie przelać ją do buteleczek. Zamknąć szczelnie i przechowywać w lodówce. Zaleca się, aby spożywać 1 łyżeczkę każdego dnia do momentu utrzymujących się problemów zdrowotnych.

 

Syrop z cukrem – składniki:

  • 10 liści laurowych,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 szkl. wody.

 

Sposób przygotowania:

Liście laurowe zagotować z wodą do momentu uzyskania karmelu. Należy jednak uważać, aby nic nie przypaliło się. Do uzyskanego karmelu powoli wlewać przegotowaną wodę, jednocześnie mieszając. Całość gotować jeszcze kilka minut. Później odcedzić mieszankę i przyjmować 1 łyżeczkę 3-4 razy dziennie.

 

Na zdrowie!

error: Content is protected !!